Съдбата на германски канцлер Ангела Меркел днес е в ръцете

...
Съдбата на германски канцлер Ангела Меркел днес е в ръцете
Коментари Харесай

Днес ХСС решава съдбата на Меркел - какво може да се случи

Съдбата на немски канцлер Ангела Меркел през днешния ден е в ръцете на баварските ѝ сътрудници от Християн-социалния съюз (ХСС) и към този момент сигналите са, че те смекчават рецензиите си против нея във връзка миграционната политика на Германия.

Девет месеца след изборите, които отслабиха позициите ѝ тя трябваше да се обърне за помощ към съседи и сътрудници от Европейски Съюз, с цел да успокои вътрешния си министър и към момента авторитетна фугира в ХСС Хорст Зеехофер. Той заплаши, че в случай че на срещата на водачите тази седмица Берлин не реализира смяна, ще стартира от през днешния ден, 1 юли1 да връща от немската граница чужденци, които към този момент са се записали за статут на бежанци в друга страна. Това неизбежно би довело до рухване на държавното управление.

Постигнатото на Европейския съвет в Брюксел се оказа половинчато и с прекомерно общи и пожелателни задължения, заради което разнообразни страни от Европейски Съюз разчитат по друг метод резултата.

В събота обстановката се обърка още повече от това, че Меркел разгласи, че е получила заричане от 14 страни (България не е измежду тях) за бързо връщане на мигранти, минали през тях и центрове за бърза имиграционна процедура. Баварският министър председател Маркус Зьодер приветства новините като " придвижване безусловно в вярната посока ", само че добави, че ще продължи с натиска, с цел да получи детайлности. Неговата ХСС е в комплицирано състояние в Бавария, тъй като през октомври предстоят избори в провинцията, антиимигрантската " Алтернатива за Германия " остава известна, а созциолозите споделят, че локалните поданици не се вълнуват чак толкоз от акцията на Зеехофер в Берлин за миграционната политика на федералното държавно управление.

Проблемът с новината за 14-те страни от Европейски Съюз е, че най-малко две от тях - Полша и Унгария - споделиха, че въобще няма такова нещо и не са подписвали никакви обещания.

Меркел си отива? Меркел остава? В неделя, когато заседава управлението на ХСС, ще стане ясно какво ще е политическото бъдеще на Ангела Меркел. Ето пет вероятни сюжета, показани от " Дойче веле ". Вариант 1: Хепиенд

Ангела Меркел се връща от срещата на върха за миграцията като сияеща победителка. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер прави оценка тези триумфи като резултат от оказания " баварски напън ". ХДС и ХСС още веднъж са съдружници. Меркел е избавена и даже излиза от тази рецесия по-силна.

Вероятност да се случи: - - - 4 - - - - - -
(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 2: Безизходица

Резултатите от срещата на върха се интерпретират друго. Предприемат се първи стъпки към приемането на обща за Европейски Съюз политика за правото на леговище, само че всевъзможни по-нататъшни дейности се протакат благодарение на декларативни обещания. ХДС моли за още малко време, а Зеехофер, Зьодер и компания на собствен ред твърдят, че вземат всички защитни ограничения за връщането на бежанци. Ангела Меркел е с отслабени позиции, само че въпреки всичко остава канцлерка.

Вероятност да се случи: - - - - - - 7 - - -
(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 3: Унижение за Меркел

Критиците на Меркел дефинират постигнатите резултати от срещата на върха като незадоволителни, а ХСС обвява, че те няма да доведат да никаква смяна на ситуацията по границата. И тъй като не са контрактувани още никаки двустранни съглашения, немската полиция стартира да връща назад мигранти. Ангела Меркел дава цялостна независимост на деяние на вътрешния министър Хорст Зеехофер, а неговият ХСС показва това в предизборната си акция в Бавария като победа над курса на Меркел в бежанската политика. Германската канцлерка излиза от обстановката мощно отслабена.

Вероятност да се случи: - - 3 - - - - - - -
(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 4: Разтуряне на съюза ХДС/ХСС

Ангела Меркел афишира срещата на върха за огромен триумф. Но нейните критици от ХСС считат, че канцлерката се е провалила. Хорст Зеехофер разпорежда връщането на хора от границата. Меркел напомня, че Германия носи и европейски отговорности, държи на своя курс и уволнява Зеехофер. След това ХСС напуща обединението. Фракцията ХДС/ХСС в Бундестага се разпуска, а Ангела Меркел продължава да ръководи с държавно управление на малцинството дружно със социалдемократите. Или пък кани Зелените да заемат мястото на ХСС.

Вероятност да се случи: - - - - 5 - - - - -
(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 5: Краят на Меркел

ХДС и ХСС правят оценка друго резултатите, реализирани на европейско ниво. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер взема решение да работи без да пита на границата и бива уволнен от немската канцлерка. Коалицията се разпада, както и парламентарната секта на консерваторите. Ангела Меркел поема отговорността за неуспеха на държавното управление, желае избор на доверие от Народното събрание и проправя пътя за нови избори. На конгреса на нейната партия ХДС обаче Меркел не се кандидатира за председателското място. То се оспорва сред Анегрет Крамп-Каренбауер, Армин Лашет и Йенс Шпан.

Вероятност да се случи: - - - 4 - - - - - -
(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР