Съдбата на двегодишния бобър на име Ниби се озова в

...
Съдбата на двегодишния бобър на име Ниби се озова в
Коментари Харесай

Спасители в САЩ се опитват да възпрепятстват пускането на бобър в дивата природа

Съдбата на двегодишния бобър на име Ниби се озова в съда в Съединени американски щати и провокира голям скандал, съобщи Асошиейтед прес. Въпросът е дали животинчето ще остане при спасителите му, които го познават от бебе, или ще бъде пуснато на независимост с наближаването на зимата в Масачузетс. 

„ Да видиш по какъв начин хора от целия свят се сплотяват, с цел да защитят този бобър, е едно от най-невероятните неща, които съм виждал през живота си “, сподели Адам Тепър, юрист, който съставлява спасителите на Ниби.

Във вторник арбитър заяви, че към този момент Ниби ще може да остане в дома си в „ Нюхаус уайлдлайф рескю “ (Newhouse Wildlife Rescue) в Челмсфорд, северозападно от Бостън. За през днешния ден е планувано чуване по делото, което спасителите са завели против „ Масуайлдлайф “ (MassWildlife), щатския отдел за лов на риба и дива природа, с цел да спрат освобождението.

Ниби е женски бобър и е шлагер в обществените мрежи на избавителната група още от бебе. Публикациите за идното ѝ освобождение събират хиляди мнения. Онлайн петиция за спасяването на Ниби от стартирането ѝ в дивата природа е събрала над 25 000 подписа. Тази седмица губернаторът Мора Хийли даде обещание да се погрижи Ниби да бъде предпазена.

Джейн Нюхаус, основателка и председателка на групата за избавяне, сподели, че откакто Ниби е била открита край пътя, се пробвали да я върнат при намиращите се наоколо бобри, които биха могли да бъдат нейни родители, само че не съумели. След това пробвали да я оставят при други бобри, само че резултат още веднъж нямало.

„ Много е мъчно да се реши дали да бъде пусната на независимост, откакто на нея очевидно ѝ харесва да бъде заобиколена от хора и няма интерес да бъде в дивата привода “, сподели Нюхаус.

От „ Масуайлдлайф “ споделиха, че са „ ангажирани със отбраната на благосъстоянието на всички диви животни, в това число и на бобъра Ниби “. От организацията прибавиха, че Ниби „ ще остане на мястото си сега “, до момента в който чиновниците на организацията „ работят с „ Нюхаус уайлдлайф рескю “, с цел да намерят най-хубавото решение “.

Нюхаус сподели, че се опасява, че стартирането на независимост ще значи сигурна гибел за обичания ѝ бобър, който не знае по какъв начин да живее в дивата природа. Тя посочи, че бобрите нормално напущат родителите си на възраст сред 2 и 3 години, тъй че е допустимо през идната година Ниби да прояви по-голям интерес към желанието да бъде на независимост. Но до момента в който това не се случи, тя желае да я пази в сигурност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР