Съдът в Торино има последната дума в спор за наследство,

...
Съдът в Торино има последната дума в спор за наследство,
Коментари Харесай

Династия за милиарди: Босът на Ferrari влиза в съдебна битка срещу майка си

Съдът в Торино има последната дума в спор за завещание, който разделя семейство Аниели – създателите на автомобилната компания Fiat и евентуално най-известната италианска бизнес династия, заяви Reuters.

Делото, което ще се гледа през идващите седмици, е обвързвано с наследството на Джани Аниели.

Прочутия началник на Fiat, знак на следвоенния стопански взрив в Италия, умря преди две десетилетия, в които наследството му по този начин и не можа да бъде поделено.

Пред съда един против различен ще се изправят дъщерята на Аниели - Маргарита, която наследява 1,2 милиарда евро против три от осемте ѝ деца, в това число най-големия ѝ наследник Джон Елкан, ръководител на Ferrari и на автомобилния производител Stellantis.

В разногласието, който разедини една от елитните италиански семейства, Маргарита се бори да анулира споразуменията, които е подписала след гибелта на татко си, с цел да облагодетелства вероятно петте си деца от втория брак, настояват близки до нея източници.

Ако съдът в Торино вземе решение в нейна изгода, Маргарита, която е на 67 години и е единственото оживяло дете на Джани Аниели, може да претендира за половината от имуществото на починалата си майка и за дял в фамилния бизнес на Джон Елкан.

" Женевските пактове " са в центъра на разногласието

Спорът води началото си от договорка за завещание, известна като " Женевски пактове ", която Маргарита, художничка и човеколюбец, подписва през 2004 година след гибелта на татко си през миналата година и която е контрактувана, когато Fiat е на ръба на банкрута.

По силата на първия контракт Маргарита получава парцели, творби на изкуството и други ликвидни активи от наследството на Джани и се отхвърля от бъдещо въздействие в компанията Dicembre, която е основна част от структурата на собствеността на Exor, холдинга на семейство Аниели.

Пактовете затвърждават позицията на Джон Елкан като определен правоприемник на Джани Анели и на процедура изключват майка му Маргарита от уравнението.

47-годишният Джон Елкан управлява Exor, който има елементи от влиятелни компании и марки, в това число национални вестници и футболния клуб Ювентос, прецизира Reuters.

Вторият контракт включвa какво ще се случи с имуществото на майката на Маргарита - Марела, която умря през 2019 година на 91-годишна възраст.

Марела трансферира своя дял от Dicembre на трима от внуците си - Джон, брат му Лапо и сестра му Джиневра, от първия брак на Маргарита с журналиста Ален Елкан.

Маргарита желае договорите да бъдат анулирани, с цел да може да даде на децата си с втория си брачен партньор Серж Де Пален, френско-руски някогашен изпълнителен шеф на Fiat, дял от имуществото на баба им, настояват близки източници.

Маргарита твърди също, че недекларирано благосъстояние, принадлежащо на татко ѝ, е намерено след гибелта му и че тя има право на дял от него дружно с други членове на фамилията.

Източник от страна на Маргарита отхвърля догатките, че първичното съглашение обгръща опцията да бъдат открити спомагателни скрити активи от имуществото на Джани Анели.

Правен иск в Швейцария или Италия?

Смъртта на Марела стана причина за правосъдния иск, който е в центъра на делото, почнало преди три години в Торино, седалището на Fiat и обичайна база на клана Аниели.

Това е последната от поредицата правосъдни борби за наследството, водени сред Швейцария и Италия през последните 15 години, отбелязва Reuters.

Адвокатите на Маргарита в Торино настояват, че " Женевските пактове " би трябвало да бъдат оповестени за оскъдни, защото са подписани на съображение, че местожителството на Марела е в Швейцария, което те оспорват.

Италианското законодателство не разрешава сходни пактове за заместничество.

В документите, подадени от юристите на Маргарита в съда в Торино, които са прегледани от Reuters и включват отчети на частни следователи, се твърди, че от 2003 година до 2019 година Марела не е прекарвалa повече от четири месеца годишно в Швейцария и не е трябвало да се квалифицира като швейцарски гражданин.

Източници, близки до лагера на Елкан, настояват, че както швейцарските, по този начин и италианските управляващи са удостоверили статута на Марела Аниели като швейцарски гражданин, когато тя е умряла през 2019 година, а също и през 2004 година, когато е подписано съглашението за завещание.

Източник от страна на Маргарита оспорва това пояснение.

Дялове в фамилната компания

След гибелта на Марела Джон Елкан има 60% дял от холдинга Dicembre, до момента в който братът Лапо и сестрата Джиневра имат по 20%.

Dicembre е в основата на мрежа от компании, обхващащи големите вложения на семейство Аниели. Тя е най-големият акционер с дял от 38 % в Giovanni Agnelli BV, която сплотява към 100 акционери, представляващи към 200 живи потомци на първичния създател на Fiat Джовани Аниели.

От своя страна Giovanni Agnelli BV има 53% надзорен пакет акции в записаната на борсата Exor, която има дялове в Stellantis, Ferrari и Juventus.

Източници, близки до Елкан, настояват, че няма юридически резултат, който да анулира прехвърлянето на акциите в Dicembre на Елкан. Според тях претенциите на Маргарита целят приемане на безпричинно в допълнение финансово преимущество.

Очаква се присъдата да бъде произнесена в Торино преди лятната почивка, само че тя може да не постави завършек на жестокия фамилен спор, поради който Маргарита е отчуждена от първите си три деца, добавя Reuters.

Италианските съдии могат и да отсрочат осъществяването на присъдата до произнасянето на швейцарския съд по редом дело по отношение на законността на Женевските пактове.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР