Съдът в Пловдив решава дали да изпълни искането на прокуратурата

...
Съдът в Пловдив решава дали да изпълни искането на прокуратурата
Коментари Харесай

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Съдът в Пловдив взема решение дали да извърши настояването на прокуратурата и да постанови най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” и за четиримата обвинени обирджии, нахлули в Роженския манастир, завързали духовник и тръгнали да копаят в стена, въпреки че двама от тях са малолетни, предаде .

От 15 часа следобяд през днешния ден четиримата упрекнати за обира в Роженския манастир се запознаваха с делото в правосъдната зала в Пловдив. Сред четиримата задържани има двама малолетни, трети малко над пълноправие и четвъртият е 44-годишният юрист от Сандански Стефан Матеев.

Прокурори от родния му град участват на делото, а негов бранител е благоевградският му сътрудник Пенко Ненов.

Стефан Матеев е бил индивидът дал концепция за закононарушението, стана ясно от думите на прокурора. Освен тримата, които са взели участие дружно с Матеев в обира на манастира, има още двама души, за които се събират доказателства и е допустимо също да бъдат упрекнати.

По делото са разпитани шестима очевидци, както и петима служители на реда, които са се отзовали на сигнала. Трима от обвинените, както и другите двама, които сега се проверяват, настояват, че юристът Стефан Матеев е дал концепция за закононарушението, споделил им е, че има елементарен метод да се снабдят с пари, дал им е тиксо, с което да завържат свещеника и ги е инструктирал да откраднат телефона му както и камерите за външно наблюдаване.

Адвокат Матеев е бил единственият от четиримата, който е криел своята идентичност – в чантата му е открита шапка с прорези, употребена от него като маска. При обиска в дома на юриста са открити револвер и табели за коли, оповестени за търсене. Неговото пояснение било, че ги намерил инцидентно в парка до момента в който се разхождал.

Пред съда, който през днешния ден би трябвало да дефинира мярката за неотклонение, Матеев показа рецептурни книжки на своите родители и ТЕЛК-ово решение на своя тъст, който бил с ампутиран крайник и той се грижел за него. Прибави и студентска брошура на щерка си, която следва втори курс.

Прокуратурата желае най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” и за четиримата обвинени, въпреки че двама от тях са малолетни и по принцип такова решение се ползва рядко. Аргументът е, че закононарушението е с висока социална заплаха.

Става дума за съзнателно закононарушение – грабеж в съучастничество. Няколко пъти причинителите са ходили да оглеждат светата обител преди да пристъпят към деяние на 18 септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР