Съдът в Париж осъди бившия президент на Международната асоциация по

...
Съдът в Париж осъди бившия президент на Международната асоциация по
Коментари Харесай

Корупция праща в затвора бившия президент на IAAF Ламин Диак

Съдът в Париж осъди някогашния президент на Международната асоциация по лека атлетика Ламин Диак на четири години затвор, две от които условно, по обвиняване в корупция, оповестява ТАСС.

" Трибуналът признава Ламин Диак за отговорен за дейна и пасивна корупция. Съдът осъди обвинения на санкция в размер на 500 000 евро, както и на четири години затвор, две от които условно ", обявиха от съда за съветската организация.

Диак е в ареста във Франция от ноември 2015 година. От 1999 до 2015 година сенегалецът управлява Международната федерация по лека атлетика. Той е упрекнат в " дейна и пасивна корупция ", " корист с власт " и " пране на пари като част от незаконна група ". Френската прокуратура твърди, че общият размер на взетите от него подкупи възлиза на 3.45 милиона евро, а измежду обвинените е и синът му Папа Масата Диак.

По време на чуването му в съда Ламин Диак призна, че е прикривал позитивни допинг проби на съветски лекоатлети по време на президентството си в името на “финансово здраве на Световната атлетика “.

“Правих го главно поради финансовото здраве на ИААФ. Трябва да вардя финансовото здраве на ИААФ и бях подготвен да върша взаимни отстъпки в името на това “, изясни Диак.

Той добави, че е взел решението да отсрочи наказванията на 23 съветски лекоатлети, с цел да не загуби Световната атлетика спонсорство на мощни съветски компании, като държавната банка ВТБ и малкия екран РТР.

Ламин Диак също е упрекнат в корупционни действия по време на акцията за домакинство на международното състезание по лека атлетика през 2019 година, което се организира в Катар.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР