Съдът в Одрин заседава по делото за убийството на българския

...
Съдът в Одрин заседава по делото за убийството на българския
Коментари Харесай

Обвиняемият за смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров: Бях пиян, стрелях в светлината

Съдът в Одрин заседава по делото за убийството на българския граничен служител на реда Петър Бъчваров. 

 

По време на съвещанието майката на убития по време на осъществяване на служебните му отговорности изиска обвиненият Енгин Ергуван да я огледа в очите и да ѝ каже за какво е умъртвил сина ѝ, при изискване, че знае, че българските граничари не минават границата. Ергуван не го направи, предаде БНТ. 

 

Днес пред турския съд свидетелствуване даде и военнослужещият Рашко Рашков. Той поддържа досегашните си показания, като ги добави, разказвайки за серия от стрелби по него, до момента в който се е опитвал да се скрие. Той самият също е отвърнал на стрелбата. Най-напред е стрелял с халосен патрон, а откакто стрелбата по него траяла, презаредил оръжието и минал на автоматизиран режим.

 

Рашков сподели пред съда, че това е било " брутално ликвидиране, осъществено по най-наглия метод ", както и опит за убийството против нещо.

 

Пред Рашко Рашков обвиняемият Енгин Ергуван сподели, че съжалява за това, което му е предизвикал, че е стрелял инцидентно против светлината и че е бил пийнал.

 

Въпреки че българската страна се отхвърли от претенциите си за имуществени вреди, съдът изиска да бъде изпратен списък и експертиза за тях.

 

На съвещанието участва и вътрешният министър Калин Стоянов, съпроводен от зам.-директора на Групово дело " Гранична полиция " Петър Джигов, " за да заявят цялостна поддръжка и съпричастност към роднините и околните на сътрудника, който почина при осъществяване на служебните си отговорности ". 

 

" Благодаря на сътрудниците от турската страна за извършеното доста интензивно, бързо и съответно следствие с интернационален темперамент. В рамките на една година те съумяха да го приключат и да внесат делото в съд. Вярвам на турското правораздаване. Животът е скъп, смятам, че ще има ефикасна неоправдателна присъда ", разяснява Калин Стоянов преди началото на съвещанието, представен от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

 

Следващото съвещание е на 6 февруари.

 

Вътрешният министър Калин Стовнов приказва пред публицисти пред съда в Одрин

Снимка: Министерство на вътрешните работи

 

Граничният служител на реда Петър Бъчваров почина на 7 ноември 2022 година по време на дежурство по защита на българо-турската граница в региона на село Голям Дервент. Заедно със собствен сътрудник - военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата.

 

При огледа полицейският чиновник е ранен смъртоносно от патрон, изстрелян от посока Турция. По случая бяха арестувани двама турски жители от турските управляващи, а през днешния ден бе и второто съвещание по делото. Първото се организира на 12 октомври

 

Паметникът на починали при осъществяване на служебния си дълг гранични служители на реда в Елхово. Снимка: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР