Съдът в китайския град Шенчжън, провинция Гуандун, постанови днес присъда

...
Съдът в китайския град Шенчжън, провинция Гуандун, постанови днес присъда
Коментари Харесай

Китай осъди на 3 г. затвор учения, създал първите генно редактирани бебета

Съдът в китайския град Шенчжън, провинция Гуандун, постанови през днешния ден присъда от три години затвор за китайския академик Хъ Цзянкуей, основал първите в света " генно редактирани " бебета, заяви Ройтерс, като се базира на организация Синхуа.

Ученият е наказан на затвор и санкция от 3 милиона юана (430 000 долара) за осъществяване на противозаконен опит с раждането на близнаци от генномодифицирани ембриони, се споделя в решението на съда, представено от ТАСС.

Пред ноември 2018 година Хъ Цзянкуей заяви, че е употребявал технология за генно редактиране, известна като CRISPR-Cas9, с цел да промени гените на ембриони на две родени същия месец близначки. Новината провокира бурни реакции и диспути в Китай и по света за етичността на генното редактиране.

Заедно с Хъ Цзянкуей са наказани още двама откриватели. Чжан Жънли е с присъда от две години затвор и санкция от 1 млн. юана, а Цин Цзинчжоу е наказан на 18 месеца затвор, само че с две години отсрочване на осъществяването, и санкция от 500 000 юана, показва Асошиейтед прес.

Според Синхуа вследствие на проучванията и опитите на Хъ Цзянкуей са родени три генномодифицирани бебета. През януари тази година китайските управляващи потвърдиха, че втора жена е бременна с дете с изменена ДНК, само че раждането му не беше доказано, отбелязва Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР