Съдът в Кишинев наложи 30-дневен домашен арест на бившия молдовски

...
Съдът в Кишинев наложи 30-дневен домашен арест на бившия молдовски
Коментари Харесай

Бившият молдовски президент бе поставен под домашен арест

Съдът в Кишинев наложи 30-дневен домакински арест на някогашния молдовски проруски президент Игор Додон. Съдът почете отчасти настояването на прокуратурата, която изиска 30 дни отнемане от независимост, осведоми молдовският портал Noi.md.

Припомняме, че на 24 май чиновници на Службата за информация и сигурност, взаимно с Антикорупционната прокуратура, претърсиха дома на някогашния президент на Република Молдова Игор Додон. Претърсванията са осъществени на няколко адреса, недвижими парцели, благосъстоятелност на сложени лица, както и в централата на Молдовско-руския бизнес съюз, управляван от Игор Додон. В резултат на обиските Игор Додон бе арестуван за 72 часа. Бившият държавен глава е обвинен по четири обвинявания: пасивна корупция, приемане на финансиране на политически партии от незаконна организация, държавна измяна и нелегално обогатяване.

Самият Додон след правосъдното съвещание направи няколко изказвания по своя случай. По-специално той съобщи, че президентът на страната Мая Санду и посолството на Съединени американски щати са отговорни за наказателното произвеждане против него, оповестява Noi.md базирайки се на newsmaker.md.

" Веднага откакто стана президент, тя незабавно се обърна към прокуратурата да образуват наказателно дело против мен и да ме пратят в пандиза ", сподели Додон. Той сподели още, че по делото му се занимават 53 прокурори и тяхната задача е да го пратят в пандиза. " Странно и низко е да слушам обвинявания против мен в изменничество от тези, които употребяват услугите на задгранични консултанти, асистенти и т.н. Всички обвинявания в нелегално обогатяване нямат нищо общо с действителността и са предопределени да сплашат тези, които са срещу режима на Мая Санду ", сигурен е Додон.

Той сподели още, че целият развой против него е метод за похищение на вниманието на жителите от други проблеми. " Целта на случая е да отклони вниманието от обществените проблеми: цени, цени на бензина. Кой ще влезе в пандиза през есента, когато бензинът и газта ще са още по-скъпи? — сподели Додон. Той счита, че втората цел е " ликвидацията на опозиционната мощ ", - по делото попада и Партията на социалистите. Той счита, че управляващите желаят да го отстранен. " Третата цел е да чакат да се откажа след психически напън. Ще изтърпя всичко и няма да се предам ", увери Додон събралите се пред съда.

На 24 май представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е загрижена за случилото се. Той изрази вяра правата на Додон да бъдат спазени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР