Съдът остави в ареста шофьорката на лекия автомобил, участвал в

...
Съдът остави в ареста шофьорката на лекия автомобил, участвал в
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за катастрофата на магистрала Тракия

Съдът остави в ареста шофьорката на лекия автомобил, взел участие в злополуката на автомагистрала „ Тракия ” от петък, при която починаха 6 души, а над 20 бяха ранени. Днес беше гледана първичната мярка за неотклонение " задържане под стража ", наложена на 29-годишната Цвета Таскова. Тя е упрекната за причиняване на гибел по несъобразителност след удара сред нейната кола и рейса, в резултат на което той се обърна в канавката на 27 километър на автомагистрала преди София.

Съдебният състав се произнесе, че тя е направила това, в което е упрекната и не е появила нужната отговорност на пътя. Касае за тежко закононарушение с наказване над 5 години отнемане от независимост. При решението си съдиите взеха поради и обстоятелството, че действието е осъществено относително скоро, откакто е хваната да кара след приложимост на алкохол през 2016 година. Съдебният състав почете настояването на прокуратурата да бъде наложена най-тежката мярка " задържане под стража ". Държавното обвиняване уточни, че водачът на рейса няма никаква виновност за случая

„ Разпитани са над 30 очевидци. От тях проличава несъответстващи дейности от стана на обвинената. Тя е почнала изпреварване като е позволила да настъпи удар вследствие, на което е настъпила гибелта на 6 лица. Това е закононарушение от несъобразителност. Представлява и персонална покруса за самата обвинена ”, съобщи Мирослав Ангелов, наблюдаващ прокурор. Основната теза на обвиняването е, че най-вероятно автомобилът на Таскова е блъснал предната лява гума на рейса, поради което той се е завъртял надясно, падайки в канавка. Точното умозаключение по какъв начин е станала злополуката, би трябвало да бъде направено до 2 месеца от специалисти.

Защитата на Таскова обаче репликира, че на този стадий липсва изясненост по фактическата конюнктура. „ Липсва автотехническа експертиза, която да дефинира мястото на удара, разположението на колите по отношение на разграничителната линия на платното за придвижване. Може да е отговорна моята подзащитна, допустимо е да е отговорен и водачът ”, сподели още юристът на Таскова. Той упорства да има автотехническата експертиза.

„ Вещо лице Александър Димитров е направил оглед на автомобила на моята подзащитна от 17:30-17:40. За 10 минути, съгласно мен, е невероятно да го направи ”, съобщи още юристът на Таскова. „ Молим за по-лека мярка, която убеждавам, че ще бъде съзнателно изпълнена ”, сподели още бранителят. Той твърди, че Таскова имала е 6 години златен ваучър. От прокуратурата обаче реагираха, че това няма по какъв начин да е реалност, защото шофьорката не е имала задоволително стаж зад кормилото. Обвинението уточни още,  Таскова е възнамерявала да отпътува за Гърция след няколко дни и да стартира работа там.

„ Да, през зимата тя е работела по зимни курорти, а през лятото - по летни курорти. Това не е доказателство, че ще се укрие ”, съобщи още отбраната на Цвета Таскова

Самата Таскова от самото начало криеше лицето си от медиите, а когато й бе дадена думата в съда, тя съобщи, плачейки: " Не чакам хората да ме схванат. Съжалявам. Поднасям откровените си съболезнования. Надявам се да оздравеят хората, които са в болница. " Тя е имала сателит, който е разпитан и пред арбитър. Той твърдял, че тя е имала зад кормилото несъответстващи дейности и е почнала е изпреварване като е позволила да настъпи удар сред нейното рено и рейса с пасажерите. Според друга версия, Таскова чула звук от кормилото и по тази причина кривнала надясно към рейса, което в последна сметка довело до съдбовния конфликт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР