Съдът остави в ареста четирима от петимата задържани за купуване

...
Съдът остави в ареста четирима от петимата задържани за купуване
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста четирима от петимата обвинени за купуване на гласове в Несебър

Съдът остави в ареста четирима от петимата арестувани за пазаруване на гласове в Несебър и освободи един. Мярка за неотклонение задържане под стража бе наложена на обвинените Николай Димитров, Георги Георгиев, Петър Тодоров и Атанас Япанджиев, на Константин Лефтеров не бе наложена никаква мярка за неотклонение. В случай на протестиране или обжалване, делото ще се гледа идващият четвъртък, разгласи съдията.
„ Прокуратурата ще реши дали ще стачкува определението на съда в частта на обвинения, за който не беше взета мярка за неотклонение “, съобщи прокурор Сийка Минева. Искането на прокуратурата беше за налагане на най-тежката мярка и на петимата, уличени в пазаруване на гласове.
Адвокат Николай Хаджигенов съпостави случая с аферата Костинброд – „ спокойно и добродушно събориха тогава властта и в този момент стартират да нападат политически съперници “. Той показа пред публицисти, че не е сюрпризиран от решението на съда. „ Това сме го гледали, четейки историята при Хитлер, при Сталин, при Ердоган, при Путин – това е естественият ход. Да ни е цветущ Гешев на всички. Това ни чака “, разяснява той. Адв. Хаджигенов е безапелационен, че и за оставените в ареста няма задоволително доказателства. „ И за тях няма нищо, само че единият е ръководител на общински съвет, настоящ кмет – няма да ги пуснат, ясно е – изборите са вдруги ден “, добави той.
По време на правосъдното съвещание юристите насочиха упреци към прокуратурата, че се основава на показанията на един очевидец – Балинов и развиха тезата, че показанията му може да са провокация. Те направиха прилика с ролята на основния очевидец по делото КТБ Бисер Лазов и тази на Ваклин по делото „ Иванчева “. Оспориха и тежестта на показанията на чиновници на КПКОНПИ по случая с подзащитните им. „ Разпитани сътрудници на КПКОНПИ – това е юридически парадокс “, възрази адв. Хаджигенов и свърза неналичието на приложени по делото специфични разследващи средства и записи от камери за видеонаблюдение с липса на доказателства. “Вероятно в тях дотам няма нищо, че не са ги закачили към делото “, означи той.
„ Не може по всяко дело да има един Бисер Лазов “, възрази Татяна Дончева, уверена че обвиняването е скалъпено. Тя заподозря прокуратурата в опит да препятства присъединяване на арестуваните в локалния избор и предрешаване на резултата им, даже напомни, че наказателните разпореждания плануват за препятстване на изборния развой наказване до три години отнемане от независимост. Като „ демонстрация на башибозущина “ дефинира Дончева дейностите на прокуратурата в тази ситуация „ Несебър “. Адвокатите оспориха и дали упрекнатите се явяват длъжностни лица, както ги третира прокуратурата и акцентираха, че делото е формирано през август, а те са станали длъжностни лица с регистрацията си като претенденти за локалния избор доста по-късно.
В последна сметка съдът реши, че не следва да цени показанията на двамата очевидци – чиновници на КПКОНПИ, защото излагат обстоятелства с неуточнен източник, също така се явяват вторични във връзка с казаното в показанията на главния очевидец Балинов и ги преповтаряли. Според съдията липсват безапелационни данни за предоставяне на нареждания на други лица от страна на обвинявания Николай Димитров за уредник на проведена незаконна група и по-скоро е на разположение присъединяване в незаконна група. Съдията изясни налагането на най-тежката мярка на четиримата упрекнати с високата степен на заплаха на действието им и заплахата да извършат такова закононарушение. Съдията означи, че в тази ситуация става въпрос за реализиране на спогодба за бъдещо закононарушение и добави, че четиримата не са се задоволили единствено с сделка, само че и са подхванали дейности и уточни, че са предоставяни суми на Балинов, раздавали се суми и от други лица, базирайки се на свидетлски показания.
Запитана дали има задоволително събрани доказателства, прокурор Минева заяви пред публицисти, че по делото има задоволително събрани доказателства и че били употребявани специфични разследващи средства. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР