Съдът определи мерките за неотклонение на 5 мъже, обвинени за

...
Съдът определи мерките за неотклонение на 5 мъже, обвинени за
Коментари Харесай

Оставиха в ареста петимата, обвинени за престъпна група за отглеждане на марихуана във Варна

Съдът дефинира ограниченията за неотклонение на 5 мъже, упрекнати за присъединяване в незаконна група, отглеждала и разпространявала марихуана
Варненският областен съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение – „ задържане под стража “ на четирима мъже, а един ще бъде под „ домакински арест “. Петимата мъже да привлечени като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, занимаваща се с развъждане на растения от типа на конопа, както и с разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

Защитниците им помолиха съда за установяване на по-леки ограничения от „ задържане под стража “. Изтъкнаха, че всички мъже са с чисто правосъдно минало, непрекъснати адреси, на които са били открити, както и трудово ангажирани. Според тях точно поради това, няма учредения да се счете, че някои от петимата би могъл да се укрие или да извърши закононарушение.

Адвокатът на 33-годишния Христо Н. добави, че мъжът е направил цялостни признания и е взел участие в проведената група неотдавна. Защитникът на Станислав А. също посочи, че мъжът е съдействал на следствието и едвам от няколко месеца се бил присъединил в незаконната активност. Адвокатът на Мартин Б. - апетитен за уредник и началник на групата, съобщи че не оспорва съпричастността му към авторството на закононарушението. Но защото следствието не било в начална фаза нямало заплаха 33-годишният мъж да се укрие или да попречва работата по случая. Защитата на Георги В., който обвиняването дефинира като най- доверия човек на ръководителя, оспори квалификацията на повдигнатото обвиняване.  За Николай С. юристът му показа положителни характеристични данни, както и че 34-годишният мъж бил татко на малко дете.

От прокуратурата подчертаха, че по случая се работи от 2020 година и незаконната активност е била развивана нескончаем интервал. Установени са били общо 12 оборудвани оранжерии.

Варненският областен съд реши, че е налице обосновано съмнение за съпричастността на петимата мъже към повдигнатото обвиняване. Изводът се поддържа от направените признания и от събраните доказателства по делото. Спрямо Христо Н., Мартин Б., Георги В. и Николай С. за съда бе налице и другото законово условие за установяване на най- тежката мярка за неотклонение - заплаха от укриване. Съдебният състав уточни, че този извод се извежда от плануванаъа повишена глоба – над 5 години затвор, както и от обстоятелството, че се касае за тежки умишлени закононарушения. За действителна беше избрана и заплахата от осъществяване на закононарушение по отношение на правораздаването – възпрепятстване на следствието и отбягване на наказателната отговорност. Относно възражението към правната подготовка на обвиняването, съдът уточни че това не е предмет на разглеждане в актуалното произвеждане. Поради изложените съображения, Варненският областен съд дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на Христо Н., Мартин Б., Георги В. и Николай С.

Като взе поради характеристичните данни за Станислав А. и по-малката му степен на присъединяване в незаконната група, съдът реши че по отношение на него най- подобаващата мярка е втората по тежест - „ домакински арест “. Според съда тя би лимитирала риска от осъществяване на закононарушение.  Мярката ще бъде следена със средство за електронно наблюдаване.

Определенията на съда не са дефинитивни и подлежат да обжалване и митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР