Съдът окончателно потвърди дисциплинарното уволнението на Румяна Ченалова. Решението е

...
Съдът окончателно потвърди дисциплинарното уволнението на Румяна Ченалова. Решението е
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова

Съдът дефинитивно удостовери дисциплинарното уволнението на Румяна Ченалова. Решението е на петчленния състав на Върховния административен съд и удостоверява това на магистратите от предходната инстанция.

Петчленният състав прегледа случая след обжалване от страна на Румяна Ченалова.

„ Правилна е преценката на първоинстанционния съд, че при установяване на дисциплинарното наказване е спазено условието на чл.309 от Закон за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушаванията, формата на виновността, събитията при които е осъществено и държанието на нарушителя. Взети са поради множеството осъществени нарушавания, посочени в предлагането на министъра на правораздаването, публичната значителност и високата степен на засягане на публичния интерес от активността на арбитър Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказване и въз основа на това е наложено най – тежкото наказване по чл.308, ал.1, т.6 от Закон за съдебната власт – „ дисциплинарно освобождение от служба “, излагат в претекстовете си магистратите от петчленния състав.

Ченалова е упрекната за закононарушение по работа при разглеждане на дело по искова молба на сдружението „ Обединени Енергийни търговци ” против НЕК. Държавното обвиняване твърди, че някогашната съдийка от Софийски градски съд не видяла нередности в молбата, а по нея не били платени дължимите държавни такси за над 430 хиляди лв..

През 2014 година Висшият правосъден съвет образува дисциплинарно произвеждане против Ченалова. Тогава тя беше отстранена от служба с решение на Висшия правосъден съвет. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР