Съдът на Нова Зеландия нареди 10 милиона новозеландски долара да

...
Съдът на Нова Зеландия нареди 10 милиона новозеландски долара да
Коментари Харесай

10 милиона обезщетение отсъдиха за жертвите на вулкан в Нова Зеландия

Съдът на Нова Зеландия подреди 10 милиона новозеландски $ да бъдат изплатени на жертвите на изригналия вулкан на остров Уайт , където починаха 22 души. Това оповестиха през днешния ден от BBC.

, проведена от Whakaari Management. При изригването съвсем половината от групата почина, а останалите бяха тежко ранени. 17 от починалите са австралийци, като измежду потърпевшите е имало също жители на Съединени американски щати, Нова Зеландия, Германия, Англия, Китай и Малайзия.

Днес Окръжният съд на Окланд, Нова Зеландия, разпореди компанията и притежател на острова, Whakaari Management Limited, да изплати на жертвите 4.57 милиона новозеландски $.

Допълнително, те са били свикани за самостоятелни наказателни обвинявания за смъртните случаи, само че всичко беше отхвърлено предходната година. Собствениците на острова също бяха санкционирани 978 000 новозеландски $ за нарушение на законите за сигурност на работното място.

Съдът също реши компанията White Island Tours, която е довела туристите на острова за пешеходни обиколки, да изплати компенсации в размер на 4.68 милиона новозеландски $.

Три други тур оператори, Volcanic Air Safaris, Aerius Limited и Kahu NZ Limited, също бяха наказани да изплатят компенсации.

Парите от компенсацията ще бъдат разпределени сред жертвите, като по-големи суми ще бъдат връчени на фамилиите на 22 починали.

Някои от туристите, които са закупили билети за Whakaari - маорското име на острова, през американската компания Royal Caribbean Cruises, към този момент са постигнали съглашения след правосъдни каузи против компанията.

Вулканът е показвал признаци на нараснала интензивност през последните седмици преди изригването , само че тур операторите са ги пренебрегнали, допълват от съда. Бедствието задейства най-задълбоченото и сложно следствие, поемано в миналото от WorkSafe NZ, откакто бяха подложени на критика за занемареното наблюдаване на острова сред 2014 и 2019 година

Днес арбитър Евангелос Томас отсъди, че обезщетенията са били " нищо повече от алегорично самопризнание " за страданието на жертвите.

Семейства бяха разрушени след гибелта на околните си, добави той. Много от оживелите са получили ужасни изгаряния и към момента понасят мъчителните последствия от това.

Според свидетелства по-рано тази седмица, околните на починалите са декларирали пред съда, че " скръбта в никакъв случай не си отива ".

Туристическа активност на остров Уайт не е обновена след изригването.
 Вулканът в Исландия затихва
Вулканът в Исландия затихва

Районът към момента е без топла вода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР