Съдът на Европейския съюз в Люксембург ще обяви по-късно във

...
Съдът на Европейския съюз в Люксембург ще обяви по-късно във
Коментари Харесай

Европейският съд решава дали да наложи на Унгария и Словакия мигрантските квоти

Съдът на Европейския съюз в Люксембург ще разгласи по-късно във вторник решението си по жалбите на Унгария и Словакия, които оспорват системата за наложително разселване на мигранти. Решението ще е знаково на фона на съпротивата в източноевропейски страни против схемата на Европейския съюз за разселване от Гърция и Италия.

Унгария и Полша отхвърлят да одобряват каквито и да било търсещи леговище по схемата за квотно систематизиране. Това вбеси Брюксел, Берлин и Париж, както и страните, които бяха най-силно наранени от мигрантската рецесия.

По-рано тази година Словакия и Унгария оповестиха, че ще оспорят системата за разселване на мигранти в Европейския съд в Люксембург. Двете страни желаят от съда да я анулира, като акцентират, че приемането ѝ е опорочено от неточности от процедурно естество или свързани с избора на неуместно правно съображение и че схемата не е годна да отговори на миграционната рецесия, нито е нужна за тази цел.

Програмата има за цел да облекчи натиска над бежанските системи в Гърция и Италия след всеобщата имиграция през Средиземно море. В хода на производството Полша встъпва в поддръжка на настояванията на Словакия и Унгария, а Белгия, Германия, Гърция, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и комисията встъпват в поддръжка на настояванията на съвета.

Дадените от съда досега индикации са, че двете страни ще изгубят делото и че може да им се наложи да платят съществени санкции за несъблюдение на квотната скица. В тази посока беше и мнението на генералния юрист на Съда на Европейския съюз Ив Бо по-рано това лято. Тогава Бо съобщи, че не би трябвало да се дава ход на дело по жалбите на Будапеща и Братислава.

Няколко дни преди решението Будапеща разгласи, че ще изиска от Европейската комисия в размер на 400 милиона евро, с цел да се покрие половината от сумата, заделена от Унгария за защита на границата в последните две години. Брюксел сподели, че Комисията ще прегледа всяко предложение, стига то да не се отнася за построяването на огради по границите, каквито Унгария построи през 2015 година

Много страни от Европейския съюз считат, че политиката на Будапеща към мигрантите е " нечовечна " и че Източна Европа не демонстрира взаимност с Италия и Гърция, през които през последните три години близо 1.7 милиона мигранти се озоваха на територията на блока от Близкия изток и Северна Африка. Скептични към схемата остават и другите две страни от Вишеградската група - Словакия и Чехия. Румъния също отхвърли свотната система на гласуването през 2015 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР