Съдът на Европейския съюз се произнесе в полза на околната

...
Съдът на Европейския съюз се произнесе в полза на околната
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Марица изток 2 гази еконормите


Съдът на Европейския съюз се произнесе в интерес на околната среда в дело против „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “, заяви " Грийнпийс ".  Според решението на евромагистратите България нарушава европейските закони, като разрешава на централата да замърсява със серен диоксид и живак, изясняват от екологичната организация.

Европейският съд се е произнесъл в отговор на питане от българския Върховен административен съд по дело, заведено от „ Грийнпийс “ – България " и „ За Земята “ против най-голямата държавна въглищна централа още през 2018 г. Сега Върховен административен съд би трябвало да преразгледа свое по-ранно решение, което дава право на централата да изхвърля съвсем двойно над позволеното количество серен диоксид, разясняват природозащитниците, като показват, че постановлението на Страсбург основава казус за още каузи против замърсителите.

Това е " втори гласовит пестник за българската въглищна енергетика от институциите на Европейския съюз в границите на последните 10 дни. Днес Съдът на Европейски Съюз е решил, че България нарушава европейското законодателство, като през 2018 година е позволила най-големия въглищен  Топлоелектрическа централа - " Марица-Изток 2 ", да работи, изпускайки количества серен диоксид  съвсем два пъти по-високи от общоевропейските. От това решение на Съда на Европейски Съюз може да последва домино резултат и да се наложи затваряне на огромните въглищни Топлоелектрическа централа надалеч преди предстоящото ", разяснява екоактивистът Тома Белев, някогашен министър на околната среда.

" Първият пестник " пристигна от Европрокуратурата, която разгласи, че въглищни централи в България мамят с милиони евро, като подават погрешни данни за парниковите излъчвания, с цел да си спестят заплащането на квоти за СО2.

Според Тома Белев днешното решение на Съда на Европейски Съюз на процедура обезсмисля концепцията България да се пробва да предоговори частта от Плана за възобновяване и резистентност, обвързвана със ориста на въглищните тецове. " Не може да има дерогации за въглищните централи, в случай че те водят до нарушение на нормите за чист въздух и заплашват здравето на жителите ", безапелационен е природозащитникът.

Ще се трансформира ли България от експортьор във вносител на електрическа енергия? Ще бъдат ли унищожени цели райони на страната около прехода към нисковъглеродна стопанска система и неналичието на съответни ограничения и промяна? Ще останат ли близо 20 000 служащи в минната промишленост и

Реакции от кабинета на новината към момента няма.

През предходната година и " Марица изток 2 " и останалите въглищни централи реализираха обилни облаги поради колосалното повишаване на силата в резултат на войната в Украйна. На фона на енергийни проблеми и неустановеност болшинството в предишния парламент задължи държавното управление да изиска промени в Плана възобновяване и резистентност и да отсрочи задачите на намаляване на въглеродните излъчвания.

Ценовата полуда обаче отшумя, а на въглищните тецове ще им става все по-трудно да създават електрическа енергия на конкурентни цени, тъй като въглеродните квоти ще нарастват. Преди около месец СО2 квотите за първи път трансферираха границата от 100 евро на звук, показва " Дневник ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР