Съдът на Европейския съюз постанови днес, че човек, който се

...
Съдът на Европейския съюз постанови днес, че човек, който се
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отхвърли иск за обещетение за 21 млн. евро, предявен от парижанин заради мръсен въздух


Съдът на Европейския съюз постанови през днешния ден, че човек, който се е разболял поради замърсен въздух, не може да претендира за обезщетение от страната, заяви ДПА.

Европейските наставления за качеството на въздуха не дават самостоятелни права, които биха могли да доведат до обезщетение за нанесени вреди, се споделя в решението. Според съда в Люксембург жителите въпреки всичко би трябвало да имат право да знаят дали националните управляващи подхващат нужните ограничения за обезпечаване на чист въздух.

Решението бе взето въз основа на правосъден иск, предявен от парижанин. Той изискал от френската страна обезщетение в размер на 21 милиона евро, защото възходящото замърсяване на въздуха в региона на столицата е   увредило здравето му. Според него страната носи отговорност, тъй като не е осигурила спазването на общоевропейските правила.

Генерален юрист на Съда на Европейски Съюз, претрупан да даде мнение по делото, наподобява е подкрепил мнението на ищеца в мнението си отпреди няколко месеца, отбелязва ДПА. Преди съдът в Люксембург е порицавал Франция и Германия за превишаване на пределно допустимите стойности на азотен диоксид - един от главните замърсители на въздуха.

Този път обаче съдът не се съгласи със мнението на генералния юрист, и отхвърли желае за обезщетение за нанесени вреди. Директивите за качеството на въздуха задължават страните от Европейски Съюз да обезпечат чист въздух, само че тези отговорности служат на общата цел за запазване на човешкото здраве и околната среда като цяло. Те не дават самостоятелни права на обособени жители, безапелационен бе съдът. Следователно страната не е длъжна да компенсира своите жители, се споделя в решението.

Съдът на Европейски Съюз обаче не изключи категорично опцията страните да бъдат подвеждани под отговорност по силата на национални разпореждания. Той също по този начин напомни, че физическите лица би трябвало да имат право да изискват от управляващите да подхващат ограничения, да вземем за пример да разработят проекти за надзор на замърсяването на въздуха, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР