Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария

...
Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария
Коментари Харесай

Унгария: Решението за мигрантските квоти е възмутително и безотговорно

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария против европейската миграционна политика и удостовери правото на Брюксел да изисква от страните членки да одобряват претенденти за леговище, предава Ройтерс.

Съдът постанови, че Европейски Съюз има право да постанова на националните държавни управления да одобряват на квотен принцип бежанци, основно от Сирия, приютени в Италия и Гърция.

Унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира като " възмутително и безконтролно " решението на съда на Европейски Съюз, който отхвърли жалбите на Унгария и Словакия против квотното систематизиране на мигрантите, предава Българска национална телевизия.

Сиярто съобщи, че това решение слага в заплаха сигурността и бъдещето на Европа. Той предизвести, че Унгария ще продължи да оспорва опитите на Европейски Съюз да принуждава страните членки да одобряват претенденти за леговище.

Сиярто добави, че Унгария ще сложи ударението върху отбраната на външните граници на Европейски Съюз. Според него е време Европейски Съюз да се откаже от " несполучливия " механизъм за презаселване на претенденти за убeжище.

Словакия от своя страна почита решението на Съда на Европейския съюз да отхвърли жалбата им с Унгария против миграционната политика на Европейски Съюз, само че няма да промени отрицателното си отношение към бежанските квоти, сподели министър председателят Роберт Фицо.

" Позицията ни за квотите остава непроменена ", сподели Фицо. Ще продължим да работим за това солидарността да бъде изразена по друг метод, а не други страни да ни натрапват мигранти, които така и така не желаят да са тук ", добави той.

Междувременно немският външен министър Зигмар Габриел приветства решението на Съда на Европейски Съюз, който постанови, че страните членки би трябвало да одобряват бежанците и търсещите леговище лица.

" Винаги съм казвал на нашите източноевропейски сътрудници, че е вярно, в случай че има подозрение, нещата да се обясняват по правосъден ред. Сега обаче чакаме от всичките си европейски сътрудници да се придържат към решението и да приложат споразуменията неотложно ", сподели Габриел в официално съобщение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР