Съдът на Европейския съюз осъди Гърция да плати еднократна глоба

...
Съдът на Европейския съюз осъди Гърция да плати еднократна глоба
Коментари Харесай

Гърция осъдена да плати 5,5 млн. евро за незаконна държавна помощ на предприятие

Съдът на Европейския съюз осъди Гърция да заплати еднократна санкция в размер на 5,5 милиона евро и по 4,368 милиона евро за всяко шестмесечно забавяне във възобновяване на отпуснатата на предприятието за рандеман на никел " Ларко " държавна помощ. Това съобщава електронното издание на гръцкия вестник " Катимерини ". 

В съдебното решение се отбелязва, че следствието на случая е почнало от Европейската комисия през март 2013 година и обгръща отпуснатите държавни помощи за годините 2008 година, 2010 година и 2011 година, както и увеличение на капитала на " Ларко " през 2009 г. 

През март 2014 година Европейска комисия е излязла със известие, че приема отпуснатата държавна помощ като противозаконна и несъвместима с вътрешния пазар, като е поискала сумите да бъдат възобновени. 

Междувременно Гърция е заявила пред Европейска комисия, че има намерение да продаде избрани активи на компанията посредством организирането на две обособени процедури.  " След привършване на процедурите и без значение от резултатите им, " Ларко " ще бъде оповестена в неплатежоспособност според националното законодателство, а останалите й активи ще бъдат трансферирани според процедурата по разпродажба ", е декларирала Гърция тогава във връзка с желанията си. 

През 2016 година, откакто Гърция не е изпълнила отговорностите си по случая, Европейска комисия е предала случая на Европейския съд. С решение от 9 ноември 2017 г, съдът в Люксембург е отсъдил в интерес на Европейска комисия. 

На 29 януари 2020 година Европейската комисия е завела ново дело с довода, че Гърция продължава да не извършва отговорностите си. През февруари 2020 година Гърция включва собствеността на компанията в специфичен режим на ръководство. Според Европейска комисия Гърция не е подхванала ограничения за възобновяване на държавната помощ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР