Съдът на Европейския съюз е излязъл с решение за използването

...
Съдът на Европейския съюз е излязъл с решение за използването
Коментари Харесай

Европейският съд е отрязал Газпром за газопровода Opal


Съдът на Европейския съюз е излязъл с решение за потреблението на газопровода Opal, което не е в интерес на „ Газпром “, съгласно известие на министерство на енергетиката на Полша в Twitter.

“Съдът на Европейски Съюз се произнесе с решение, което е удобно за Полша. По делото за потреблението от компанията „ Газпром “ на газопровода Opal, съдът анулира решението на Европейска комисия, даващо право на съветския тръст да употребява газопровода 100 % “, се споделя в известието.

По-късно пресслужбата на съда на Европейски Съюз, представена от полски медии заяви, че съдът е отменил решението на Европейската комисия за смяната на режима на потреблението на газопровода Opal, като признато в нарушаване на правилото на енергийната взаимност. „ Съдът анулира решението на комисията за смяна на режима на употреба на газопровода Opal като признато в нарушаване на правилото на енергийната взаимност “, се споделя в известието на съда.

Според мнението на съда на Европейски Съюз, Европейската комисия, взимайки решението за нарастване на в действителност използваемата мощ на газопровода Opal и предоставеният на „ Газпром “ достъп до неговите спомагателни мощности е отчела единствено въздействието на сигурността на доставките за Европейски Съюз общо, само че не е разгледала следствията за сигурността на доставките съответно за Полша, т.е. решението е било признато, без да се регистрира правилото на енергийна взаимност.

Заради регулаторни ограничавания, Opal, приемащ газ от „ Северен поток “ от Германия дълго време не бе задоволително претрупан. През октомври 2016 година Европейската комисия утвърди уголемен достъп на „ Газпром “ до Opal. Изключителното право на съветския холдинг за потребление на 50 % от директните мощности на Opal (12,8 млрд.куб м) е останало в действие. Освен това Европейска комисия е разрешила на „ Газпром “ да взе участие в търгове за още 40 % от директните мощности на Opal (около 10,2 млрд.куб м).

Междувременно ръководителят на полската компания Петр Вожняк е коментирал на конференция, че решението на съда на Европейски Съюз би трябвало да усили преноса на „ Газпром “ през Украйна най-малко с 12,5 млрд.куб м годишно.

„ Газопроводът, който минава през Украйна има неизползвани благоприятни условия. Това (решението на съда) трансформира преговорната позиция на Украйна. Преговорната позиция на Украйна се усъвършенства. Обемът на превозване на газ би трябвало да нарасне най-малко с 12,5 милиарда куб м “, е споделил ръководителят на полската компания. По думите му, „ Европейска комисия би трябвало да уведоми немския регулатор за това решение. След това би трябвало да приключи действието на четиристранния контракт с присъединяване на регулатора, „ Газпром “, „ Газпром износ “ и оператора на Opal”.

“В резултат превозването на газ по газопровода Opal би трябвало да спадне от 60 до 43 милиарда куб м. Надяваме се на такова намаляване и разчитаме, че подобен ще е резултатът от решението на съда на Европейски Съюз “, е декларирал още ръководителя на полската компания, представен от Прайм, като по-късно е прецизирал, че става въпрос за общите мощности на газопроводите Opal и Nel, по които се приема газ от „ Северен поток “.

Заради регулаторните ограничавания газопроводът Opal, приемащ газ от „ Северен поток “ в Германия дълго време не бе задоволително претрупан. Европейската комисия през октомври 2016 година утвърди разширението на достъпа на „ Газпром “ до Opal. По-късно, през декември 2016 година държавното управление на Полша и компанията PGNiG подадоха тъжба в Европейския съд, заявявайки, че признатото от Европейска комисия решение опонира на правилото на диверсификацията на доставките и основава опасност за тяхното нарушение или преустановяване. Претенциите на Полша се поддържат от Литва и Латвия.

Решението, което излиза безусловно дни преди тристранната газов среща на равнище Русия-ЕК-Украйна несъмнено ще даде своето отражение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР