Съдът на ЕС се произнесе: Публичните институции могат да поискат

...
Съдът на ЕС се произнесе: Публичните институции могат да поискат
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Институциите могат да поискат от служителите да не носят религиозни символи, включително и кръстове

Съдът на Европейски Съюз се произнесе: Публичните институции могат да изискат от чиновниците да не носят религиозни знаци, в това число и християнски кръстове.

Правителствените служби в Европейски Съюз могат да не разрешават на чиновниците си да носят религиозни знаци, като ислямска кърпа, в полза на неутралитета, постанови висшият съд на Европейски Съюз, наблягайки, че сходни ограничавания би трябвало да се ползват еднообразно за всички чиновници и да попадат в правния подтекст на всяка страна членка, оповестява The Guardian. 

В решението, оповестено във вторник от Съда на Европейския съюз (СЕС), се показва, че сходни забрани са позволени за налагане на " изцяло неутрална административна среда ". Съдът обаче показва, че възбраните за облекло или знаци, свързани с метафизичен или религиозни вярвания, би трябвало да се ползват еднообразно. 

" Подобно предписание не е дискриминационно, в случай че се ползва по общ и недискриминационен метод към целия личен състав на съответната администрация и е лимитирано до строго нужното ", споделя Съдът на Европейски Съюз. " За да се сътвори изцяло неутрална административна среда, обществената администрация може да забрани забележимото носене на работното място на всевъзможни знаци, показващи метафизичен или религиозни вярвания. Такова предписание не е дискриминационно, в случай че се ползва по общ и недиференциран метод за целия личен състав на тази администрация и е лимитирано до строго нужното ", се споделя в решението.

Коледни празненства или бижута с кръст може да са неразрешени

Съдът беше свикан да се произнесе, откакто на мюсюлманска служителка в община Анс, в източна Белгия, беше казано, че не може да носи кърпа на работа. В правосъдните документи се показва, че работата й включва малко контакти с обществеността. Малко по-късно общината промени изискванията си за работа, с цел да изисква от всички чиновници да съблюдават непоколебим неутралитет. Служителката подаде тъжба в локален съд, описвайки възбраната като дискриминационна и изразявайки угриженост, че правото й на независимост на религията е било нарушено.

Съдът отбелязва, че макар че очевидните признаци на религиозна религия са неразрешени, няколко фотоси, показани от ищеца, демонстрират ясно, че " дискретните признаци на религия са толерирани ". Тези знаци включват да вземем за пример носене на обеци с кръст или образуване на коледни празненства, сподели юристът на ищеца пред The Guardian.

Жената се обърна към Европейски Съюз с молба Съдът да реши дали правилото за индиферентност по някакъв метод не е дискриминационно. Поради това, в решение, годно за службите в обществения бранш в целия Европейски съюз, основаният в Люксембург съд съобщи, че политиката на непоколебим неутралитет " може да се смята за обективно оправдана от законна цел ".

Въпреки това Съдът отбелязва, че противоположното също е годно: обществените администрации могат да разрешат на чиновниците да носят забележими знаци на своята религия, без значение дали е вяра или философия, по общ и недискриминационен метод.

Националните съдилища имат " поле на преценка ", добави Съдът на Европейски Съюз, което им разрешава да решат по какъв начин най-добре да балансират правата на индивида и неутралността на обществената работа. " Въпреки това, тази цел би трябвало да се преследва по пореден и последователен метод, а ограниченията, признати за нейното реализиране, би трябвало да бъдат лимитирани до това, което е строго належащо “, показва Европейският съд. Сибил Гийо, юристът, представляващ служителя от Белгия, акцентира неяснотата на решението на съда, представен от News.ro. 

" Правото на Европейския съюз не избира едно решение за сметка на друго ", сподели тя.

Решението на Съда на Европейски Съюз провокира безпокойствие

Новината за взетото от Съда на Европейски Съюз решение провокира безпокойствие в някои среди. Femyso, паневропейска мрежа, представляваща повече от 30 мюсюлмански юношески и студентски организации, разказа решението като евентуално нарушаване на свободата на религията и изразяването.

" Забраните на религиозни знаци непроменяемо са ориентирани към воала “, сподели организацията, цитирайки документ от 2022 година на фондациите " Отворено общество ", който споделя, че възбраните се основават на ислямофобски дискурси, които показват ислямското облекло като несъвместимо с неутралността. 

Решението може да утежни маргинализацията на мюсюлманските дами в миг, когато ислямофобията е във напредък, сподели организацията, добавяйки: " Мюсюлманските дами към този момент са изправени пред междусекторна дискриминация на голям брой учредения и сходно решение рискува да узакони отстраняването им от публичния живот ", предизвестява Отворено общество. Организацията прикани за " включване на работното място, където хора от всички религии могат да вземат участие пълноценно без боязън от дискриминация, в това число млади мюсюлмани ". 

Решението е ехтене от няколко решения, постановени преди този момент от същия съд

През 2021 година той постанови, че работодателите в частния бранш могат да лимитират изразяването на религиозни, политически или метафизичен убеждения, когато има " същинска потребност " да се " показа безпристрастен имидж на клиентите или да се предотвратят обществени разногласия ". Година по-късно тя съобщи, че сходни забрани не съставляват " директна дискриминация ", стига да се ползват еднообразно към всички чиновници. Сред тези, които подлагаха на критика решението от 2021 година, беше " Human Rights Watch ". " Мюсюлманските дами не би трябвало да избират сред вярата си и работното място ", сподели Хилари Марголис от тази организация в изказване. 

Подобни ограничавания, сподели тя, постоянно са ориентирани към мюсюлмански дами, които носят воали или забрадки и се основават на неправилна логичност: " Възраженията на клиента против чиновниците, носещи религиозно облекло, могат законно да анулират правата на чиновниците ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР