Съдът на ЕС съобщи, че иск на Европейската комисия за

...
Съдът на ЕС съобщи, че иск на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отхвърли иск срещу България за чистотата на въздуха

Съдът на Европейски Съюз заяви, че иск на Европейската комисия за определяне на двойно несъблюдение на отговорностите на България в региона на замърсяването на въздуха е неприемлив.
Още по темата
В правосъдното решение се регистрира, че в формалното уведомително писмо, изпратено на България в края на 2018 година, Европейска комисия не твърди и не открива с изискваната изясненост, че решението на Европейския съд от 2017 година, установяващо първото несъблюдение на отговорностите, към момента не е било изпълнено в това време, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът прецизира, че европейските правила за качеството на въздуха вкарват пределно възможни стойности за някои замърсители в атмосферния въздух и при положение на превишаване изискват страните от Европейски Съюз да одобряват проекти за качество на въздуха, тъй че срокът на превишаване да бъде допустимо най-кратък.

В решение от април 2017 година Съдът на Европейски Съюз постановява, че България не е изпълнила посочените отговорности. През ноември 2018 година Европейска комисия изпраща на България публично уведомително писмо по наказателната процедура, като написа, че страната не е подхванала нужните ограничения. Неудовлетворена от последвалия отговор от България,, като предлага нашата страна да заплати санкция до цялостното приложение на европейските условия.

В желае Европейска комисия показва, че в България се следят някои от най-сериозните превишавания в Европейски Съюз както на годишните, по този начин и на дневните пределно възможни стойности за ПЧ10, с произлизащите от това опасности за здравето на нейното население. Особено огромни са превишаванията при дневните пределно възможни стойности — те са маркирани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното според директивата.

Междувременно преди два дни излезе, който също регистрира, че е запрашеността на въздуха в България е измежду най-високите в Европа. Изследването се приготвя годишно от швейцарския производител на пречистватели на въздуха IQAir, който мери равнищата на качеството на въздуха въз основа на концентрацията на увреждащи белите дробове частици във въздуха, известни като PM2.5. Годишното му изследване е необятно представено от откриватели и държавни организации, съобщи " Ройтерс ".

За България в отчета за 2022 година се споделя, че равнищата на фини прахови частици (РМ2.5) надвишават приблизително 3.7 пъти препоръчваните от Световната здравна организация (СЗО) равнища. Здравната организация на Организация на обединените нации преценя като застрашаващи човешкото здраве равнища, надхвърлящи 5 микрограма на пространствен метър. Замърсеността се прави оценка като междинна, като най-високите равнища се наблюдават в София, а най-ниските от огромните градове - в Русе.

Данните на IQAir демонстрират леко утежняване на обстановката в България през последната година по отношение на 2021 година, само че доста възстановяване по отношение на равнищата отпреди пандемията от COVID-19. Тогава сме заемали 24 място по замърсен въздух, до момента в който в този момент сме на 55-о място.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР