Съдът на ЕС намери баланса между правото да бъдеш забравен

...
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: търсачките трябва да премахват „явно неточни“ данни


Съдът на Европейски Съюз откри салдото сред правото да бъдеш пропуснат и правото на достъп до информация (снимка: CC0 Public Domain)

Търсещите машини в интернет би трябвало да отстраняват данни от резултатите, получени онлайн, в случай че потребителите могат да потвърдят, че информацията е неточна, разгласи Върховният съд на Европейски Съюз.

Защитниците на свободата на словото и поддръжниците на правото на цялост на персоналния живот се оказаха в спор през последните години по отношение на „ правото на хората да бъдат забравени “. Това право бе въведено с общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) и според него хората могат да отстранен цифровите си следи от интернет.

Решението на съда пристигна в границите на правосъдно дело, касаещо двама ръководители от група капиталови компании, които са поискали от Гугъл да отстрани резултатите от търсенето, свързващи техните имена с избрани публикации, критикуващи капиталовия модел на групата. Двамата са поискали търсачката да отстрани дребните изображения на техните фотоси от резултатите от търсенето.

Компанията от своя отхвърли настояванията, заявявайки, че не знае дали информацията в публикациите е точна или не. Впоследствие немски съд потърси съвет от Съда на Европейски Съюз по отношение на салдото сред правото да бъдеш пропуснат и правото на независимост на изложение и информация.
още по темата
„ Операторът на търсачка би трябвало да дереферира информация, открита в реферираното наличие, когато лицето, поискало дерефериране, потвърди, че тази информация е очевидно неточна “, сподели Съдът на Европейския съюз.

За да се избегне несъразмерната тежест върху потребителите, съдиите са решили, че такова доказателство не е наложително да идва от правосъдно решение. Достатъчно е потребителите да дават доказателства, които „ рационално могат да бъдат изискани от тях “.

Гугъл оповести, че въпросните връзки и мини-снимки към този момент не са налични посредством търсене в мрежата и търсене измежду изображенията.

„ От 2014 година работим интензивно, с цел да използван правото да бъдеш пропуснат в Европа и да реализираме логичен баланс сред правата на хората на достъп до информация и неприкосновеността на персоналния живот “, сподели представител на компанията.

Още през 2014 година същият съд утвърди „ правото да бъдеш пропуснат “. Тогава съдът се аргументира, че хората могат да изискат от търсачките като Гугъл да отстраняват несъответстваща или неуместна информация от уеб резултатите, появяващи се при търсения на техните имена.

Решението предхожда фундаменталния закон за персоналните данни в Европейски Съюз – GDPR, който влезе в действие през 2018 година и гласи, че правото да бъдеш пропуснат се изключва, когато обработването на персонални данни е належащо за практикуване на правото на информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР