Съдът на ЕС е отменил решението на ЕК по Газовото

...
Съдът на ЕС е отменил решението на ЕК по Газовото
Коментари Харесай

Булгартрансгаз: Съдът на ЕС отмени глоба от над 77 млн. евро, която беше наложена на България

Съдът на Европейски Съюз е отменил решението на Европейска комисия по Газовото дело против Български енергиен холдинг, " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз ", оповестяват от газовия оператор. С това се анулира и санкцията от 77 068 000 евро, наложено на българските газови сдружения.

Отмененото от съда решение на Европейска комисия беше обвързвано с господстващо състояние на сдруженията в групата към БЕХ - както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България за интервала 2010-2015 година

" В решението на съда се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние. Съдът на Европейски Съюз е открил, че назад на изказванията на Комисията, държанието на „ Булгартрансгаз “ ЕАД не е попречило трети страни да получат достъп до българската газопреносна мрежа и подземното газово вместилище „ Чирен “. Съгласно решението на Съда нито една компания не би могла да е навлязла на българския пазар, респективно да получи ефикасен достъп до газопреносна мрежа и ПГХ „ Чирен “, без достъп до румънския газопровод 1 ", показват от " Булгартрансгаз ".

При прегледаните в границите на делото условия Общият съд намира още, че Комисията не е открила злоупотреби с господстващо състояние на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, допълват от газовия оператор.

„ Днешното решение на Съда на Европейски Съюз е още едно удостоверение, че „ Булгартрансгаз ” ЕАД е обезпечил всички нужни условия за даване на транспарантен и недискриминационен достъп на трети лица, както до газопреносната мрежа на България, по този начин и до оборудването за предпазване на природен газ в ПГХ „ Чирен ”, акцентира изпълнителният шеф Владимир Малинов.

В момента Дружеството има подписани над 80 контракта за достъп и транспорт с ползватели на газопреносната мрежа и 15 контракта за достъп и предпазване на природен газ, подписани с ползватели на ПГХ „ Чирен ”.

„ Булгартрансгаз ” ЕАД e благонадежден и постоянен сътрудник в развиването и интеграцията на европейския енергиен пазар. Дружеството извършва лицензионните действия по транспорт и предпазване на природен газ в прецизно сходство с използваните условия на националното и европейското право.

„ Булгартрансгаз ” ЕАД дава отговор на всички критерии за самостоятелност, съгласно европейските условия и е сертифициран като самостоятелен метафоричен оператор.

През последните години „ Булгартрансгаз “ ЕАД модернизира и разшири газопреносната инфраструктура, което разрешиха двупосочен транспорт на природен газ на практика с всички прилежащи страни, позволяваща високо равнище на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.

Българският газопреносен оператор извършва редица планове от стратегическо значение за енергийната сигурност на Европа, в това число плановете от общ интерес за Европейски Съюз по уголемение на ПГХ Чирен, междусистемната връзка България-Сърбия, които обезпечават опция за достъп на нови различни източници на газ в района и повишение на конкуренцията сред пазарните участници. Наред с това, сдружението е акционер с 20% в плановата компания Gastrade S.A., реализираща LNG терминала в Александруполис, Гърция ", показват още от газовия оператор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР