Съдържателни и правни са причините, поради които трябва да стоя

...
Съдържателни и правни са причините, поради които трябва да стоя
Коментари Харесай

Димитър Радев след среща с президента: Не е добре да се въвлича БНБ в политическия процес

Съдържателни и правни са аргументите, заради които би трябвало да заставам надалеч от политиката, съобщи той и отбелязва, че това се отнася и до заместниците му в Централната банка
" Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция. А тя е, че не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой - това сподели пред публицисти шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, откакто се срещна с президента Румен Радев по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър председател.

Две са групите аргументи, заради които съгласно Радев не би трябвало Българска народна банка да се въвлича в политически процеси. 

Първата са чисто съдържателни - това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време, сподели Димитър Радев. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой и сили.

По думите му има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности, изясни Димитър Радев пред публицисти.

" Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф ", разяснява Радев. Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници. С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява, добави Димитър Радев.

Президентът е стеснен след измененията в Конституцията да избира всред 10 имена - ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров. 

Възможност бе и институцията на омбудсмана, само че там заместничката Елена Чернева-Маркова подаде оставка през вчерашния ден, а актуалният омбудсман Диана Ковачева следва да замине за Страсбург, защото бе определена за новия български арбитър. Изглежда от листата би трябвало да извадим и Росен Желязков откакто за него водачът на ГЕРБ Бойко Борисов бе безапелационен, че няма да разреши да е длъжностен министър председател. 

Предвид думите на Димитър Радев наподобява и той няма предпочитание да е министър председател на страната във време на политическа неустойчивост. 

Докато Радев беше в президентството, мъж на забележима възраст към 50 година се опита да нахлуе през централния вход. 

Той дойде със сив автомобил " Сузики " с бургаска регистрация и спря пред Археологическия музей. " 24 часа " заяви, че по-късно с бавни стъпки тръгнал към основния вход на " Дондуков " 2, опитал да отвори вратата, само че тя била заключена. 

Мъжът е арестуван от НСО, а по-късно и от полицията, откакто почнал да вика по шефа на Българска народна банка Димитър Радев, до момента в който той излиза, след което се е държал нападателно. Той е бил заставен да се качи в кола за спешна помощ макар отхвърли си. 

След него Радев за среща с президента влезе и Димитър Главчев - началник на Сметната палата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР