Съдържанието е част от рубриката ни Парламентарни избори 2022Свободата на

...
Съдържанието е част от рубриката ни Парламентарни избори 2022Свободата на
Коментари Харесай

Веселин Калановски: Свободата на учителя е решаваща за доброто образование


Съдържанието е част от рубриката ни Парламентарни избори 2022

Свободата на учителя да работи е решаваща за положителното обучение. Това разяснява артистът и политик Веселин Калановски преди първия образователен ден, в предаването „ Въпросите “ на TV1.

„ Никой не си спомня учебника, по който е учил. Но всеки помни най-малко по един обичан собствен преподавател. Това важи за всички. И удостоверява, че свободата на учителя да работи и да преподава както реши е решаваща за положителното обучение “, сподели Калановски, който е лидер на листата на “Демократична България ” в Ямбол и номер 105 в листата на 24-и МИР в София.

„ Също по този начин доста значимо е децата да се научат да мислят, а не да зубрят. И това зависи от свободата в работата на учителите. Те би трябвало да могат да преценят сами по кой учебник да преподават, без да бъдат задължавани за това. Акцентът би трябвало да е върху образователните стратегии “, разяснява той.

Според Калановски доста значимо е учебниците да бъдат прочистени от насъбраните идеологически митологеми. И децата да бъдат научени да мислят, вместо да наизустяват материала.

В началото на образователната година Калановски се обърна към учениците: „ Учете! Трупайте познания, само че и търсете метод да ги осмислите. Така се развива разсъдъкът ви. Така ще съумеете в живота! Учете! “

Известният артист добави, че неслучайно дружно с двата най-важни целта на „ Демократична България “, каквито са дигитализацията и правораздаването, главен акцент в програмата на обединението са също по този начин културата и образованието.

„ Сигурно ще има битова рецесия и в културата – предвижда Калановски. – Просто тъй като такива рецесии се случват във всички сфери на живота ни в този миг. Вероятно доста шефове на театри се тормозят по какъв начин ще се намерят средства за отопление и осветяване през зимата... Но аз мисля, че хората се плашат малко повече от това, което ни следва. Защото хората от моето потомство помним и времената на Луканов, и Виденовата зима. Малко предизборно считам, че някои се пробват да ни плашат поради желанието си да се гласоподава малко по-радикално... “, сподели той.

Калановски е сигурен, че при едно вероятно бъдещо ръководство с присъединяване на „ Демократична България “ Законът за културата ще бъде пренаписан. „ Този закон просто не работи “, безапелационен бе той. Добави, че са нужни съществени промени също по този начин и в Закона за културното завещание.

„ Културата е това, което свързва нашето настояще с нашето бъдеще “, заключи Калановски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР