Съдържание:Защо оризът се слепва и как да се справим с

...
Съдържание:Защо оризът се слепва и как да се справим с
Коментари Харесай

Защо оризът се слепва?

Съдържание:

Защо оризът се слепва и по какъв начин да се оправим с това?  Защо оризът се слепва

Въпреки че оризът е съвършената храна и гарнитура на доста ястия, надалеч не всички домакини обичат да го готвят, тъй като не всеки път им се получава апетитен и идеално подготвен. Това е по този начин, тъй като не знаете някои съществени трика и препоръки при готвене на ориз.

Защо оризът се слепва и по какъв начин да се оправим с това?

Основните аргументи за този проблем са няколко, а точно:

1. Лошото качество на ориза;

2. Силна температура на готвене;

3. Неправилни пропорции на водата и ориза;

4. Неспазване на времето за приготвянето му.

Първото и най-важното нещо е да накиснете ориза преди да го готвите, в случай че не го извършите, тогава и най-качественият вид ориз ще се слепне и ще се сблъскате още веднъж с този проблем. Също по този начин по този метод при готвенето си той ще набъбне доста по-добре, само че и дружно с това ще отдели по-малко количество нишесте, което е един от основните виновници за слепването му.

Винаги го заливайте единствено със студена вода, като тя би трябвало да го покрива на към 2 пръста. Оставете го по този начин за към 1 час. След това излейте течността и прибавете 50 грама масло, а също по този начин и вряла вода, като съотношението би трябвало да е 1:1. Прибавете във водата половин чаена лъжица сол и разбъркайте доста добре, с цел да се разтвори. Гответе по този начин ориза за 15 минути, като наложително сложите капака. След като водата се изпари, то той е подготвен и следва да го откриете отново с похлупак, както и да го оставите за още 25-30 минути на изключен котлон.

Другата хитрост, която ще ви помогне оризът да не се слепва, е запържването му. За задачата просто го запържете, като непрекъснато го бъркате, с цел да не загори. След 5-10 минути той ще стане бял и тогава е време да добавите врялата вода в тенджерата и да разбъркате добре. Покрийте го с похлупак и го оставете на слаб огън да къкри, до момента в който водата не се изпари. По време на готвенето го разбъркайте 1-2 пъти, само че не повече.

 Как да готвим ориз, с цел да не се слепва Снимка: Hans / pixabay.com

Голяма неточност при готвене на ориз на много от домакините е това, че употребяват доста малко вода. На опаковката постоянно е посочено съотношението на течността и ориза, което е добре да имате поради. Количеството на водата може да зависи и от сорта на ориза. Освен това откакто оризът се свари е добре да го изсипете в гевгир, като по този начин да махнете цялата вода. Залейте го още веднъж с кипяща вода и го оставете по този начин за 4-5 минути да се запари. След това можете да добавите и малко олио, с цел да е още по-вкусен или разтопено краве масло.

Използвайки тези дребни и лесни хитрини, оризът ви няма да се слепва. Така ще можете да готвите идеалната оризова гарнитура към всяко ядене. Или пък ще имате основата на разнообразни ястия с ориз.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР