Съдържание:Работа в Австрия без владеене на немски езикРабота в Австрия

...
Съдържание:Работа в Австрия без владеене на немски езикРабота в Австрия
Коментари Харесай

Работа в Австрия - какво трябва да знаем

Съдържание:

Работа в Австрия без притежаване на немски езикРабота в Австрия за експерти с високо обучение и притежаване на немски езикНеобходими документи за работа в АвстрияСоциално-осигурителна и данъчна система  Живот в австрия

Истинското въплъщение на Австрия е нейната столица Виена. Хората я свързват с визия за културен и всемирски живот. Виенски балове, театри и музеи са това, което извиква визията за австрийската столица. А също по този начин и с Виенското колело.

Животът е също едно колело, което непрестанно ни издига и спуска. И в случай че животът и работата в страната на Виенското колело се приема като нанагорнище на върха на житейското колело, тогава запознаването с опциите, които предлага тази културна и високо развита страна, е наложително.

Преди 6 години страната отвори трудовия си пазар за българи, което значи, че всеки българин може да обитава в Австрия и да употребява трудовия пазар.

Работа в Австрия без притежаване на немски език

Такава работа в Австрия съставляват главно болногледачеството и работата на полето. Най-често хората без подготовка и без език намират работа на някоя от тези две позиции.

В множеството случаи това са действия, които не са добре заплатени и хората са лишени от отбрана заради незнанието на езика.

Заплащането от 6-7 евро на час се коства примамлива вероятност за доста хора и те подценяват компликациите, отивайки да прибират реколтата в Австрия, без да се интересуват дали правата им ще бъдат предпазени, в случай че попаднат на недобросъвестни работодатели. При търсене на такава работа е най-добре това да става посредством лицензирани компании.

Болногледаческата работа също се обезпечава най-често от посреднически компании, само че би трябвало да се има поради, че работата на място е в ръцете на организации, с които всеки искащ да работи подписва контракт, съгласно който може да бъде изпращан на разнообразни адреси. Понякога към отговорностите като болногледач се разпореждат и други действия, които не са регламентирани. Затова договорът, който се подписва с организацията, осигуряваща претовареност, би трябвало да бъде деликатно премислен.

Работа в Австрия за експерти с високо обучение и притежаване на немски език

При високо образованите фрагменти търсенето на работа в Австрия става постоянно с персонални контакти с работодатели и покана от тяхна страна за изявление за присъединение към екипа. Ако претендентът няма контакти, може да потърси информация онлайн за опциите в сферата, която го интересува. Изпращането на СV и мотивационно писмо може да бъде единствено на немски или на британски и немски. В Австрия владеещите двата езика на положително равнище имат отлични шансове за добре платена работа. Степента на притежаване на немски и британски се потвърждава с интернационално приети документи.

Професиите, които се търсят най-често в Австрия, са от сферата на медицината, инженерните и компютърни науки. Високо се цени опитът в други европейски страни в сходни производства или сфери на активност.

Много известна и примамлива е работата за експерти с добра подготовка и британски и немски език в австрийските зимни курорти. Възможности в областта на туризма има както за по-висока, по този начин и за по-ниска подготовка. За камериерки и сервитьорки заплащането стартира от 1200-1 300 евро. В Австрия заплащането е по-високо от Германия и това я прави по-примамлива дестинация, само че и по-трудна за осъществяване на желанията.

Трябва да се знае, че в Австрия се работи повече часове. Работната седмица трае 6 дни, доста постоянно по 10 часа дневно. Удължено работно време около празници след това се компенсира с повече почивни дни. За работа в туристическия отрасъл в Австрия с най-хубави благоприятни условия са приключили професионални учебни заведения по туризъм и владеещи немски език, тъй като работата в екип изисква добра връзка сред работещите.

Необходими документи за работа в Австрия

 документи за работа в Австрия

Всички трудови действия и взаимоотношения се регламентират с трудовия контракт - Arbeitsvertrag. Може да бъде писмен и вербален. При устните контракти служащият би трябвало да получи документ за периоди и условия на работа. Той служи като доказателство на трудови взаимоотношения и съдържа главните данни за контрактуваното.

Трудовият контракт би трябвало да подхожда на австрийското трудово законодателство. То е основано на закони и групови трудови контракти. Колективните трудови контракти са годни за 97 % от всички работещи. Минималното заплащане не е закрепено в закон, а в груповите трудови контракти и заради тази специфичност е друго за всеки обособен отрасъл. Не се среща възнаграждение под 1200 евро брутна заплата.

Пробният период на трудовия контракт възлиза на 1 месец. В този интервал трудовите взаимоотношения могат да бъдат прекъснати във всеки миг. Обезщетение за преустановяване на трудов контракт се дължи едвам след приключване на 3 години работа.

Заложените ставки за възнаграждение на труда значат, че работодателят не може да предложи по-ниско възнаграждение от минималното, признато в съответния отрасъл. Същото се отнася и за дните за отпуск, работно време, правила на труд, както и за изискванията за преустановяване на трудовия контракт.

Трудът в Австрия се заплаща според призната минимална работна заплата. Личната заплата може да бъде по-висока, само че никога по-ниска от тази сума. Минималната работна заплата се упоменава в трудовия контракт. В Австрия тя се дефинира от групов трудов контракт.

В страната е призната система от 14 заплати - дванадесет месечни, един месец като коледен бонус и една заплата под формата на отпуск, който нормално е през лятото. Плащането на тринадесета и четиринадесета заплата се упоменава в трудовия контракт.

 въпроси при търсене на работа в Австрия

Социално-осигурителна и данъчна система

Участието в социално-осигурителната система в Австрия е наложително за всички служащи и чиновници. След започване на работа всеки служащ бива регистриран от работодателя си в осигурителната институция. С регистрацията се издава и застрахователен номер на всеки.

Осигурителните вноски се разпределят сред служащия и работодателя му и се удържат автоматизирано от заплатата. Размерът на вноските зависи от това дали става въпрос за сферата на услугите, производството или в занаятчийския отрасъл и дали е с най-малък приход, или по-висок. Работниците под минималната заплата са освободени от налози. Обезщетенията за безработица се заплащат от австрийската работа по заетостта.

Здравното обезпечаване дава опция както за гратис лекуване, по този начин също и за погашение на компенсации при заболяване. Самото здравно обслужване в Австрия е на чудесно равнище. Услугите обгръщат освен здравно и стационарно обслужване, само че и рехабилитация, лекарства, добавки за помощни медицински средства, следене за предварителна защита.

Самонаетите лица също наложително би трябвало да имат здравна застраховка. Децата, съпрузите и взаимно живеещите сътрудници също могат да се обезпечават гратис дружно с работещия. При избрани условия е допустимо и самоосигуряване.

Данъци се заплащат наложително от всеки живеещ в Австрия, без значение дали източникът на приходи е в страната или отвън нея. Ставката се повишава прогресивно и зависи от прихода от миналата календарна година. Данъците също се удържат автоматизирано от заплатата и се привеждат от работодателя към съответните служби.

Желаещите да си намерят работа в Австрия могат да употребяват за информация системата Europass, която дава изясненост при кандидатстване за признание на квалификации и професионални умения.

Познаването на особеностите на австрийското трудово право, както и дейното потребление на всевъзможни принадлежности за търсене на работа и отбрана на служащия, са гаранция, че трудовите ви права ще бъдат предпазени.

Ако желаете да поработите в Австрия, разгледайте тези разгласи за работа в Австрия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР