Съдържание:Коя е причината за зъбната абразия? Как да разберем, че

...
Съдържание:Коя е причината за зъбната абразия? Как да разберем, че
Коментари Харесай

Как да предпазим зъбите си от износване

Съдържание:

Коя е повода за зъбната абразия? Как да разберем, че при нас тече развой на абразия? Лечимо ли е износването на зъбите?  Как да предпазим зъбите си от изхабяване ‹›  Ленти за избелване на зъби, 28 броя Препоръчано за теб:Ленти за избелване на зъби, 28 броя42.00 лева.Виж ››

В денталната медицина съществува термин абразия, с който се отбелязва изтриването или износването на дъвкателните повърхности на зъбите. Този развой е резултат от триенето на зъбните повърхности при хранене и е натурален развой, който в естествени случаи протича постепенно. Това е естествен механизъм за отбрана на зъбите от претоварване.

Когато обаче изтриването на зъбите стане високоскоростен развой, протича прогресивно и трансформира формата, естетиката и функционалността на зъбите при младежи става въпрос за патология и абразията към този момент се трансформира в болестно положение, което изисква лекуване.

Коя е повода за зъбната абразия?

Най-често това положение се провокира от скърцането или стискането на зъбите. Наред с това са несъразмерната приложимост на храни с абразивен темперамент, каквито са цитрусите, киселинните храни, нарасналият мускулен тонус, питателните разстройства.

Как да разберем, че при нас тече развой на абразия?

 Абразия - Износване на зъбите

Факторите, които подсказват този проблем, са износването на емайла и дентина на зъбите. Контактите в зъбите при обикновено положение са в избрани точки, а когато контактът е на цяла повърхност, към този момент приказваме за развой на абразия. Когато процесът напредне, се трансформира цялостната хармония на зъбите. При бързо развиване на процеса, зъбите нямат време да изработят предпазен механизъм, който да ги пази от увреждане, отлагайки второстепенен дентин, и се появяват чувства като засилена сензитивност на зъбите при топли, студени, кисели храни и всеки по-силен дразнител.

В тежките случаи настава самоумъртвяване или инфектиране на зъбния нерв. Изтритите зъби прорастват и анатомичната им форма към този момент е доста мъчно да се възвърне.

Появата на гладки дъвкателни повърхности става причина долната челюст да се приплъзне напред и да се появи неправилна захапка. С изпъкването на брадичката пък се губи младежкият тип на лицето.

Лечимо ли е износването на зъбите?

 Износване на зъбите

При дребни недостатъци лекуването е унищожаване на факторите, които предизвикват абразията. Обикновено се преработват старите коронки и мостове, подменят се пломби, изпиляват се ръбовете в емайла. Често се създават шини при скърцане със зъби.

При по-сериозни проблеми се постанова покачване на захапката посредством разработване на частични коронки и цели обвивни коронки на зъбите. Те са от металокерамика, цирконий и други за възобновяване на потъмнели предни зъби.

По-важна е предварителната защита при изхабяване на зъби - да се открие казусът още в най-ранен стадий и да се поправя с промени в държанието, храненето или с минимални старания като разработване на самостоятелни шини при скърцане със зъби, които да се употребяват.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР