Съдържание:Какво е хранително съдържание на яйцата? 1. Протеини2. Холин3. Лутеин

...
Съдържание:Какво е хранително съдържание на яйцата? 1. Протеини2. Холин3. Лутеин
Коментари Харесай

Трябва ли децата да ядат яйца всеки ден

Съдържание:

Какво е хранително наличие на яйцата? 1. Протеини2. Холин3. Лутеин и зеаксантинКаква е връзката сред яйцата и холестерола? Как безвредно да подготвяме храни с яйца?  Трябва ли децата да ядат яйца всеки ден

Яйцата са вкусна и питателна храна, съдържаща протеини, здравословни мазнини и редица други потребни хранителни субстанции, която умерено можете да се извършите част от питателните режим на вашето дете.

И въпреки всичко, несъмнено се притеснявате за наличието на холестерол и наситени мазнини в яйцата и се чудите дали е разрешено децата да си похапват от тях всеки ден.

Краткият отговор е да - стига детето ви да не прекалява с други храни, богати на холестерол и наситени мазнини и да се храни разнообразно, то няма никакъв проблем то да си похапва яйца всеки ден.

Какво е хранително наличие на яйцата?

Яйцата са евтини, лесни за подготвяне и децата нормално доста ги обичат. Те също по този начин обезпечават основни хранителни субстанции като да вземем за пример:

1. Протеини

 Яйца всеки ден

Яйцата са част от групата на протеиновите храни дружно с морските блага, пилешкото, соевите храни, ядките, семената и аленото месо. Децата на възраст от 9 до 13 години би трябвало да получават почти 140-170 грама протеини всеки ден, до момента в който по-малките малчугани имат потребност единствено от 55-110 грама. Едно приблизително огромно яйце се равнява на към 30 г.

Въпреки че е хубаво да следите какъв брой протеини яде детето ви на ден, имайте поради, че вярното хранене не се дефинира от един-единствен ден. Ако ви е мъчно да следите количеството на всеки тип храна, се старайте да балансирате типа артикули в чинията на детето ви - най-добре е да му давате една трета плодове и зеленчуци, 1/3 богата на протеини храна (като яйца) и 1/3 богати на фибри въглехидрати (като пълнозърнест самун или тестени изделия).

В най-хубавия случай би трябвало да се стремите към многообразие, когато избирате храната на детето си. Например в случай че му дадете яйце за закуска, пробвайте се да му предложите различен тип протеин за обяд и вечеря. Това освен обезпечава многообразие от хранителни субстанции, само че и многообразие от усети. И въпреки всичко, в случай че малчуганът ви желае да си похапва яйца по-често, това не би трябвало да ви тормози.

2. Холин

Яйцата също са добър източник на холин. Холинът е хранително вещество, което подкрепя когнитивното развиване. Едно огромно твърдо сварено яйце съдържа към 147 mg холин. Препоръчителният банкет за деца е:

- 150 mg на ден от 7 месеца до 1 година

- 200 mg на ден от 1 до 3 години

- 250 mg на ден от 4 до 8 години

- 375 mg на ден от 9 до 13 години

- 550 mg на ден от 14 до 18 години

Едно-две яйца дневно ще задоволят дневните потребности от холин при по-малки деца. По-големите деца и младежите ще би трябвало да получат останалата част от нужната дневна доза холин от повече яйца или от други храни с холин като месо, риба, млечни артикули, семена, ядки и пълнозърнести храни.

3. Лутеин и зеаксантин

 Консумация на яйца

Лутеинът и зеаксантинът са основни хранителни субстанции, които подкрепят здравето на очите. Тези витамини се съдържат в яйцата, както и в доста зеленчуци. Едно твърдо сварено яйце съдържа 353 микрограма лутеин и зеаксантин. Понастоящем няма целесъобразни дневни дози, само че несъмнено е добра концепция да се уверите, че храните, богати на лутеин и зеаксантин, са част от хранителния ви режим.

Каква е връзката сред яйцата и холестерола?

Разнообразното хранене е целесъобразно освен за приема на разнообразни хранителни субстанции и усети, само че и тъй като някои храни съдържат други субстанции, които в по-големи количества могат да бъдат нездравословни. Въпреки че яйцата са богати на протеини, които са потребни на тялото, те също съдържат и холестерол, който в огромни количества може да е нездравословен. Американската сърдечна асоциация предлага приема на не повече от 300 mg холестерол на ден (по-малко, в случай че имате сърдечно заболяване или нараснал LDL холестерол). Едно огромно яйце съдържа 187 mg холестерол.

Холестеролът се среща най-често в храни с скотски генезис като пълномаслени млечни артикули, алено месо, миди и пиле. Те всички способстват за дневния банкет на холестерол и би трябвало да внимава да не се надвиши целесъобразната доза от 300 mg. Например, яйце на закуска (187 mg), риба звук на обяд (13 mg в салата с половин чаша риба тон), пълномаслено кисело мляко за следобедна закуска (25 mg в 150 г) и сладолед след вечеря (29 mg в 1/2 чаша) биха ви обезпечили към 254 mg холестерол.

Как безвредно да подготвяме храни с яйца?

Безопасността при приготвянето на храни с яйца е от изключително значение за здравето както на вас, по този начин и на децата ви. Като за начало, постоянно дръжте яйцата в ледник, в случай че не планирате да ги готвите незабавно. Варете яйцата, до момента в който жълтъците се стегнат добре и се уверете, че всички храни, приготвени с яйца, са сготвени до край.

Ако желаете, можете да добавяте калций към бъркани яйца и омлети, като за задачата включите мляко и / или сирене в ястието. Можете също да добавите зеленчуци, с цел да увеличите наличието на фибри и витамини. Освен това можете да хапвате с яйцата малко пълнозърнест самун, с цел да увеличите приема на фибри - скорошни изследвания настояват че хората, които обичат да си похапват яйца постоянно, ядат по-малко фибри.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР