Съдържание:Как стоят нещата у нас? Притежаването на собствено жилище е

...
Съдържание:Как стоят нещата у нас? Притежаването на собствено жилище е
Коментари Харесай

Избор на жилище: Под наем или ипотека?

Съдържание:

Как стоят нещата у нас?  Избор на жилище: Под наем или ипотека?

Притежаването на лично жилище е примамлива опция, тъй като дава възприятие на сигурност и успешност в живота, само че заемът за личен дом е значимо и дълготрайно финансово решение, към което би трябвало да се подходи доста отговорно.

В момента от ден на ден семейства в развитите страни живеят чартърен. Изборът им е от чисто финансови подбуди. Дължи се нормално на обстоятелството, че наемът е единственото нещо, което могат да си разрешат, въпреки че не всеки път това е повода.

Как стоят нещата у нас?

В България продължава да битува разбирането, че личният дом е първостепенна нужда и той би трябвало да се придобие допустимо най-рано. Все отново, когато се взема решение за изтегляне на заем, е нужно да се имат поради следните фактори:

- Какви са приходите на лицето, което ще тегли заема?

- Колко дълго се възнамерява обитаването на това жилище?

- Какви са желанията - еластичност или непоклатимост във връзка с метод на живот?

- Какви са дълготрайните финансови, кариерни и фамилни проекти на лицето, което ще тегли заем?

При наем притежателят нормално изисква прелиминарен депозит, гарантиращ покриването на възможни вреди от наемателя. При неналичието им депозитът се връща. Под наем битовите сметки също се заплащат от наемателя най-често.

При заем нещата са по-сложни. Най-голямото перо е вноската по заема. Ако лихвата е плаваща, размерът на вноската се трансформира с времето. Като при притежател се дължат и налози и такси за парцела.

 Под наем или ипотека?

Повечето банки изискват застраховка от кредитополучателя, а това завишава вноската. Има и скрити разноски, които при наем са за сметка на притежателя. Купувачите на ново жилище нормално би трябвало да имат опция еднократно да платят забележителна сума, към 20 % персонално присъединяване. Затова ипотечният заем е непостижим за хора, които нямат спестявания.

Собственото жилище е забележителен и дългогодишен актив и пазарната му цена нормално пораства с времето. Примамливи са данъчните облекчения у нас за млади фамилии, които желаят да закупят собствен дом.

В последна сметка личното жилище е въпрос на доста условности, включващи в какъв стадий от живота си е индивидът, който е евентуален претендент за ипотечен заем, какви са задачите му в живота. Ако става въпрос за погашение на други заеми, наемът е по-добър вид пред ипотечния заем за момента, до момента в който се постанова да се отклоняват средства по други заплащания.

Ако обаче човек се усеща финансово постоянен, минал е на ново кариерно ходило и е сигурен в приходите си, моментът за покупка на лично жилище е подобаващ.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР