Съдържание:Как да възстановим надраскан диск? След няколко използвания на диска

...
Съдържание:Как да възстановим надраскан диск? След няколко използвания на диска
Коментари Харесай

Как да възстановим надраскан диск

Съдържание:

Как да възстановим надраскан диск?  Как да възстановим надраскан диск

След няколко потребления на диска е допустимо той да се надраска или да се износи, в случай че не го пазите. За страдание това може да докара до утежняване на качеството на картината, в случай че на него има ваш обичан филм да вземем за пример, а с времето диска може напълно да не може да се употребява. Именно по тази причина, даже и да забележите напълно дребни драскотини на диска, би трябвало незабавно да го почистите и да го полирате.

Как да възстановим надраскан диск?

Определете мащаба на провалянето или други думи - дали дискът предстои на възобновяване или провалянето е непоправимо.

1. Диск с огромни драскотини не може да се възвърне. По-добре е просто да си купите нов и идващият път да сте по-внимателни, когато го съхранявате. За да оцените най-лесно мащаба на провалянето, вземете диска и на директна слънчева светлина го огледайте. Ако слънцето грее през драскотината, възобновяване му е малко евентуално.

2. Кръговите драскотини в лазерната част в множеството случаи водят до цялостна загуба на данни, а тези с дребни драскотини, които са ситуирани по продължение на радиуса, се оправят по-лесно.

Другото значимо нещо, което би трябвало да извършите, е да избършете деликатно цялата повърхнина, с цел да възстановите диска. За тази цел можете да употребявате влажна забрадка, само че да е направена от мека материя. Също по този начин можете да употребявате алкохол, само че бъдете доста деликатно, защото огромното количество разтворители могат да повредят диска.

 Възстановяване на надраскан диск Снимка: Mahesh Patel/pixabay.com

След това използвайте кърпичка за разчистване на очила да вземем за пример или за ювелирни произведения, защото тя има специфична полираща повърхнина. Ако нямате такава, тогава можете да си купите от някои магазин за очила.

След това хванете диска с лявата ръка, а с дясната го полирайте с леки придвижвания от центъра към края и повторете това няколко пъти с цялата повърхнина. Поставете диска в плеъра. Опитайте да го възпроизведете, с цел да видите дали почистването е помогнало да се в профил казуса.

Ако драскотините са по-големи, тогава можете да опитате да го полирате със специфичната кърпичка с дребни и леки кръгови придвижвания по цялата повърхнина. Нанесете вазелин на тъничък пласт на целия диск. Той ще попадне в драскотините и това може да помогне за премахване на казуса.

След това го премахнете и повторете всички стъпки като при почистването на диск, който е имал леки драскотини. Можете да употребявате алкохол, с цел да премахнете остатъците на вазелина и да се убедите, че сте го почистили добре.

Помнете, че в случай че повреди са провокирани в резултат на въздействието на слънчевите лъчи или прекомерно влажна топла среда, тогава те са доста по-склонни към приемането на драскотини и деформации. За да се предпазите от всички тези проблеми, просто съхранявайте дисковете ви в техните опаковки на мрачно, ветровито и изсъхнало място.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР