Съдържание:1. Храни и напитки2. Цигари3. Напредване на възрастта4. Прием на

...
Съдържание:1. Храни и напитки2. Цигари3. Напредване на възрастта4. Прием на
Коментари Харесай

Причини за промяна в цвета на зъбите

Съдържание:

1. Храни и напитки2. Цигари3. Напредване на възрастта4. Прием на лекарства5. Фруороза  Причини за смяна в цвета на зъбите ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Красивата и очарователна усмивка е една от най-привлекателните черти на всеки човек. Но какво да вършим, когато нямаме предпочитание да се усмихваме, тъй като зъбите ни са пожълтели или на петна?

Най-често решението на този проблем е избелване на зъбите, само че този развой може и да е много безценен. Затова, в случай че желаеме да имаме лъчезарна усмивка с безупречни бели зъби, би трябвало да се постараем да ги запазим такива.

Ето кои са най-честите аргументи за смяна в цвета на зъбите:

1. Храни и питиета

 Цвят на зъбите

Различните типове храни и питиета с по-тъмен цвят постоянно водят да появяването на петна по зъбите. Виното, кафето, колата и даже чаят (особено черния) са единствено част от тези питиета. Боровинките, ягодите, цвеклото и другите плодове и зеленчуци с по-ярки и наситени цветове могат да доведат до оцветяване на зъбите също.

Защо ли? Защото тяхната пигментация е по-трайна и при банкет на по-голямо количество или продължителна консумация е неизбежно да не оставят своята диря върху усмивката ви.

Замислете се - какъв брой постоянно ви се е налагало да търкате петна от бяла блуза, откакто сте се окапали с избрана храна или напитка? И какъв брой постоянно тези петна настойчиво са отказвали да изчезнат, даже след потреблението на такива препарати? Същото се случва и със зъбите, а там даже не можем да използваме такива препарати. Затова, в случай че желаете да запазите усмивката си сияйна по-дълго, е целесъобразно да намалите приема на храни с по-тъмен цвят, както и питиета, направени от тези храни или съдържащи оцветители.

2. Цигари

 Цигарите оцветяват зъбите

Всички знаем, че цигарите са нездравословни за здравето - всяка реклама го споделя, написа го даже на опаковките. Но това, което не се приказва толкоз постоянно, е какъв брой нездравословни са на зъбите. Съдържанието на никотин в тях - лепкаво, мрачно вещество, което им придава характерния усет - е повода те да водят до пожълтяване на зъбите. При това е единствено въпрос на време - колкото по-често пушите и колкото по-високо е наличието на никотин в цигарите ви, толкоз по-бързо ще изгубите белия цвят на зъбите си.

3. Напредване на възрастта

Зъбите ни са формирани от няколко пласта, като един от тези пластове се назовава дентин. Той се намира тъкмо под емайла (горната, твърда и бяла повърхнина на зъба). С годините емайлът се износва и стартира да изтънява, което го прави полупрозрачен. Когато това се случи, дентинът под него стартира да прозира и защото той има жълтеникав цвят, прави зъбите ви да наподобяват по-тъмни или напряко жълти.

За злощастие няма лек против това, само че вярната грижа и хигиена на зъбите може да забави изтъняването на емайла и да резервира красивата ви усмивка за по-дълго.

4. Прием на медикаменти

Доста постоянно антибиотиците и другите медикаменти, които ни се постанова да одобряваме, съдържат субстанции, които трансформират естествения бял цвят на зъбите ни. Някои такива лекове са антихистамините, антипсихотиците и медикаментите за високо кръвно налягане. Промяна в цвета могат да провокират и антибиотици като тетрациклин и доксициклин, които се одобряват основно от деца. Приемането им в ранна възраст (0-6 години, даже в утробата на майката) може да се отрази върху зародишите на зъбите и да промени пигментацията им.

5. Фруороза

Флуорозата е положение, което се появява при несъразмерен банкет на веществото флуор. Флуорът изнапред е потребен за зъбите ни - той ги прави по-здрави и ни защищава от кариеси и други дентални проблеми. Същевременно обаче, в случай че профилактично се надвишава дневната целесъобразна доза (1 мг за въззрастен, 0.5 мг за деца от 3 до 6 г и 0.25 мг за деца 0-3 г) човек развива флуороза. Тя се в демонстрация като петна и друго оцветяване на зъбите в първите си етапи и може да доближи до прогресивно разрушение на задачите зъби, даже утежняване на костната конструкция в напредналите етапи.

В умозаключение бихме споделили, че има извънредно доста неща, които въздействат на зъбите и усмивката ни. Да се ограничим от всички тях, е освен невероятно, само че и нездравословно. Но в случай че сме деликатни и поддържаме висока джука хигиена, ограничаваме до най-малко нездравословните храни, питиета и други субстанции, то ние ще можем да се любуваме на бели зъби и очарователна усмивка за по-дълго време.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР