Съдържание:1. Горите доставят кислород и пречистват въздуха2. Горите защитават земеделските площи3. Горите спомагат

...
Съдържание:1.	Горите доставят кислород и пречистват въздуха2.	Горите защитават земеделските площи3.	Горите спомагат
Коментари Харесай

Защо трябва да пазим гората?

Съдържание:

1. Горите доставят О2 и пречистват въздуха2. Горите пазят земеделските площи3. Горите спомагат за регулацията на прясна вода4. Горите са дом за хиляди биологични типове  Защо би трябвало да пазим гората?

Неслучайно горите са определяни като белите дробове в организма на планетата.

Те са извънредно скъп запас, с който човечеството разполага, само че в последните десетилетия въпросът с бъдещето му се оказва много подценяван.

Хората постоянно подценяват качествата на горите и заобикалят да поставят нужните грижи за тях. Това се оказва неточност, която може да коства на човечеството необратими последици.

Ето кои са главните аргументи, поради които би трябвало да опазваме горските запаси:

1. Горите доставят О2 и пречистват въздуха

Най-съществената характерност на горите е способността им да преработват въглеродния диоксид в О2. Това е най-ценното качество на зелената растителност, защото по този метод се пречиства въздухът. Дърветата одобряват към 90% от въглеродния диоксид в атмосферата, и то този метод дават забележителен принос в запасите на О2 в международен мащаб. Освен това горите отстраняват други нездравословни детайли от въздуха като серен диоксид, олово и хлор.

2. Горите пазят земеделските площи

 Опазване на горите

Едно от главните преимущества на горите е предпазването на почвите. С тяхна помощ се предотвратява ерозията и опустяването, защото дърветата играят ролята на бариера против нашествието на ветрове и понижават доста тяхната скорост. Освен това горите се грижат за придаването на дълбочина на земеделските площи. Това го реализират, като посредством тях се унищожават скални повърхности и тяхното разложение след това води до обогатяване на органичната материя на почвите.

3. Горите спомагат за регулацията на прясна вода

Благодарение на горите се пречиства и съхранява вода, която доставя подпочвени пластове и други водни външни обекти. Дърветата дружно с техните площи, гълтам пренесените замърсители на въздуха и ги разлагат, като по този метод опазват водите чисти. Освен това горските повърхности играят ролята на буфер на водата и по този метод стават защитна стена против наводнения.

4. Горите са дом за хиляди биологични типове

 Да пазим гората

Малцина съумяват да възприемат обстоятелството, че горите също съставляват дом за някого. В тях намират заслон хиляди биологични типове, като включително влизат и растения и животни. Благодарение на горските повърхности се съхраняват изчезващи от планетата типове, като единствено в тях те намират подобаващи условия за живот. Затова похищението върху горите значи опасност освен за бъдещето на околната среда, само че и за живота, който ги обитава.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР