Съдържание:1. Boot Sector2. Direct Action3. Multipartite4. Overwrite5. Мутиращ вирус Крадене

...
Съдържание:1. Boot Sector2. Direct Action3. Multipartite4. Overwrite5. Мутиращ вирус Крадене
Коментари Харесай

Най-често срещаните компютърни вируси

Съдържание:

1. Boot Sector2. Direct Action3. Multipartite4. Overwrite5. Мутиращ вирус  компютърен вирус

Крадене на персонални данни, изгубване или щета на файлове от компютъра (или безусловно всичко на него), блокиране на стратегии и приложения, изскачане на прозорци с предизвестия - това са единствено дребна част от нещата, които могат да ви подскажат, че имате компютърен вирус.

Подобно на заболяванията при хората, компютърните вируси могат да бъдат под разнообразни форми и нападащи разнообразни аспекти от компютъра(или информацията на него).

За да се отбраните по-добре от тях и да можете да реагирате бързо и съответно сме ви подготвили малко информация за най-разпространените компютърни вируси:

1. Boot Sector

Този вирус е изключително рисков, защото атакува основния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR) на компютъра ви и единственият метод да се отървете от него е цялостно форматиране на устройството (което ще рече, че всичко на компютъра ви ще бъде изтрито).

Най-често можете да прихванете този вирус от инфектирани преносители (дискове, флашки и т.н) или от атачмънти в имейли. Препоръчително е постоянно да сканирате непознати преносители, когато ги свързвате с компютъра си, и в никакъв случай да не отваряте подозрителни файлове в имейли, в случай че не знаете тъкмо какво съдържат или не се доверявате изцяло на подателя.

2. Direct Action

Този вирус атакува файлове в директориите на операционната система като прибавя непрекъснато менящ се код към тях. Първичния код на самия вирус обаче нормално се намира в основната папка на твърдия диск. Този вирус може да се прихване при контакт или прекачване на към този момент инфектирани файлове през флашки, дискове или свалянето им от уебсайт. Самият вирус бива задействан сега, в който вашата антивирусна стратегия го засече. Отърваването от него обаче е относително елементарно - може да се направи напълно посредством антивирусната стратегия.

 типове компютърни вируси

3. Multipartite

В взаимозависимост от операционната система и съществуването на избрани файлове, този вирус може да нападне компютъра ви по разнообразни способи. Multipartite може да болести както boot бранша, по този начин и програмни файлове, което го прави сложен за премахване, защото даже да изчистите програмните файлове част от него може да остане в boot бранша, което ще рече, че при идващото стартиране на компютъра вирусът ще се задейства и популяризира отначало. В този случай е най-добре компютърен експерт да се опита да го почисти или най-добре цялостно форматиране на компютъра.

4. Overwrite

Функцията на този вирус е да повреди или изтрие изцяло файлове, които са намират на вашия компютър. Обикновено вирусът трансформира наличието на инфектирания файл, което води до повредата му. Файловете от този вид не могат да бъдат почистени или поправени, тъй че в множеството случаи в случай че нямате копие непокътнато на различен компютър или диск, ще загубите вечно информацията, която е била във файла.

Положителното при този вирус е, че не е изключително рисков за самия компютър или операционната система, само че несъмнено последствията от прихващането му са неприятни. Най-често този вид вирус се популяризира посредством атачмънти по имейл тъй че в случай че нямате цялостно доверие на подателя в никакъв случай не отваряйте такива файлове.

5. Мутиращ вирус

Този вид вирус е изключително сложен за засичане, защото непрекъснато трансформира кода си, което му разрешава елементарно да заблуди разнообразни антивирусни стратегии. Най-добрият метод за битката с него, в случай че имате подозрения, че компютърът ви е инфектиран, е да употребявате няколко разнообразни онлайн сканирания. Това би помогнало, тъй като всяко едно от тях ще сканира и почисти разнообразни елементи и файлове на компютъра ви и по този начин вирусът няма да има опция да промени кода си.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР