Съдът спира умъртвяването на акули във Френския тихоокеански архипелаг, позовавайки се на „липса“ на научни изследвания

...
Съд във френската тихоокеанска територия Нова Каледония спря унищожаването на
Коментари Харесай

Съд във френската тихоокеанска територия Нова Каледония спря унищожаването на акули, заявявайки, че няма достатъчно информация за техния брой или въздействието на лова върху околната среда.

Властите в провинция Sud на архипелага — който се намира на около 1200 километра (750 мили) източно от Австралия — бяха дали зелена светлина за лов в три крайбрежни резервата след поредица от нападения срещу хора, които убиха седем души в през последните пет години.

Австралийски турист беше убит през февруари от акула, три седмици след като друг плувец беше тежко ранен при нападение на същото място.

Но екологичната група Together For The Planet (EPLP) пое правно действия за спиране на кампанията срещу акулите, наричайки я „безотговорна по отношение на околната среда“.

В четвъртък административният съд на Нова Каледония спря умъртвяването, позовавайки се на „липса на точни научни изследвания както за размера на популациите на тигрови, така и на акули като въздействието върху околната среда от премахването им".

Президентът на EPLP Мартин Корнайле приветства решението, като каза: „Виждаме това като значителна победа, тъй като знаем, че 60 процента от акулите, които са умъртвени, са в тези природни резервати".

Тя добави, че групата също така планира да предприеме правни действия срещу лова на акули извън резерватите.

Много екологични групи се противопоставят на избиването на акули. Международният съюз за опазване на природата (IUCN) казва, че те „вероятно ще причинят каскада от допълнителни екологични проблеми, като същевременно дадат на обществото фалшиво чувство за сигурност“.

Местното население на Нова Каледония канак също се противопоставя на анти -кампании за акули, тъй като видът има свещен статут в тяхната култура, която разглежда акулите като неразделна част от екосистемата.

Властите на Нова Каледония не отговориха веднага на исканията за коментар.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР