Съд в Словакия отхвърли жалба на бившия премиер на Чехия

...
Съд в Словакия отхвърли жалба на бившия премиер на Чехия
Коментари Харесай

Съд: Бившият чешки премиер е бил агент на комунистическите тайни служби


Съд в Словакия отхвърли тъжба на някогашния министър председател на Чехия Андрей Бабиш против изказванията, че е бил сътрудник на тайните служби на комунистическа Чехословакия, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Бабиш, който е словак по рождение, съди Словашкия институт за национална памет, който съхранява част от архивите на чехословашката Държавна сигурност след разпадането на Чехословакия през 1993 година на две страни.

Някои от документите са били унищожени, само че непокътнатите потвърждават, че от 1982 година Бабиш е бил сътрудник с кодово име " Буреш ", споделят от института. Бабиш, който не участва персонално за днешното съвещание на съда, твърди, че в никакъв случай не е бил сътрудник.

През 2018 година братиславският градски съд отхвърли жалбата на Бабиш, само че Конституционният съд на Словакия се произнесе, че ответник по жалбата не би трябвало да бъде институтът, а словашкото вътрешно министерство и разпореди ново дело.

Произнесената през днешния ден присъда е дефинитивна, само че някогашният министър председател на Чехия съобщи, че ще търси правата си на други инстанции.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР