Съд в Пакистан нареди днес освобождаването на бившия министър-председател Имран

...
Съд в Пакистан нареди днес освобождаването на бившия министър-председател Имран
Коментари Харесай

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан остава в ареста въпреки отмяната на присъдата му за подкуп

Съд в Пакистан подреди през днешния ден освобождението на някогашния министър-председател Имран Хан, откакто анулира присъдата му по обвинявания в рушвет, оповестиха юристите му, представени от ДПА и Българска телеграфна агенция. Друг съд обаче удължи ареста му по настрана дело.

Върховният съд на Исламабад сподели, че Хан би трябвало да бъде освободен под гаранция, съобщи юристът му Бабар Аван, само че към час по-късно, различен съд постанови Хан да бъде оставен в ареста по обвиняване в приключване на наличието на публично систематизиран документ по време на мандата му като министър-председател.

Седемдесетгодишният Имран Хан, някогашна спортна звезда, е изправен пред голям брой обвинявания след отстраняването му от премиерския пост посредством парламентарен избор на доверие предходната година. Съдия Мохамед Зулкарнаин, който управлява следствието, издаде заповед Хан да бъде арестуван в пандиза до на следващия ден и да бъде измамен под отговорност.

Седмици преди свалянето му от власт през април 2022 година Хан твърди, че Съединени американски щати са замислили скрит план с съперниците му, с цел да го отстранят, тъй като се е сближил с съветския президент Владимир Путин. На обществена демонстрация в Исламабад той размахваше документ, като твърдеше, че е изпратен от пакистанския дипломат в Съединени американски щати и го разказа като доказателство за изказванията му.

Преди дни американското издание The Intercept направи изненадващо разобличаване, че Вашингтон е провокирал свалянето на Имран Хан, нещо, което Съединени американски щати настойчиво отхвърлят. Изданието цитира конфиденциален пакистански документ, който разобличава американската интервенция.

По-рано този месец съд в Исламабад осъди Хан и го вкара в пандиза за три години по обвиняване в кражба на скъпи дарове, които били държавна благосъстоятелност и които е получил от други страни в качеството си министър-председател сред 2018 и 2022 година Според пакистанските закони подаръците от други страни би трябвало да бъдат предадени в държавен фонд.

Пакистан изпадна в политическа рецесия, откакто Хан беше отхвърлен посредством парламентарен избор на доверие предходната година. Икономиката на страната е застрашена от банкрут заради ниската продуктивност, потърпевша в допълнение от мощните наводнения предходната година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР