Съд в Минск осъди една от лидерките на опозицията в

...
Съд в Минск осъди една от лидерките на опозицията в
Коментари Харесай

Беларус осъди на 15 години затвор опозиционната лидерка Светлана Циханоуска

Съд в Минск осъди една от лидерките на опозицията в Беларус Светлана Циханоуска на 15 години затвор. Тя и още четирима други опозиционни водачи получават присъдите си задочно по дело, което се счита за политически стимулирано.

Циханоуска беше противничка на Александър Лукашенко на последните президентски избори в страната през 2020 година Тогава в Беларус имаше месеци на всеобщи митинги поради подозрения към подправянето на изборните резултати, които присъдиха победа на Лукашенко. Бяха осъществени хиляди арести, а доста представители на опозицията, както и самата Циханоуска, напуснаха страната.

Друг от водачите на опозицията Павал Латушка получава 18 години затвор, а Мария Мороз, Волга Кавалкова и Сергей Дулевски получават по 12 години.

В претекстовете си съдията показва, че и петимата наказани са отговорни по обвниенията в скрит план против държавното управление, основаването на екстремистка група, подбуждане към ненавист и застрашаване на националната сигурност.

„ Така режимът „ награди “ моята работа за демократичните промени в Беларус. Но през днешния ден не мисля за личната си присъда, а за хилядите почтени, арестувани и наказани на същински затвор “, написа Циханоуска в Туитър, откакто присъдата ѝ беше оповестена.

Само преди дни брачният партньор на Циханоуска Сергей беше удължена с спомагателни 18 месеца по обвиняване в нарушаване на затворнически устав. Той към този момент излежава присъда от 18 години по редица обвинявания, свързани с изборите през 2020 година Той стартира акция месеци преди вота, само че беше отхвърлен от конкуренция и арестеван. По-късно брачната половинка му стана претендент, който стигна до директна борба за президентския пост с Лукашенко.

Резултатите от изборите през 2020 година не са приети от Съединени американски щати, Европейски Съюз и няколко други западни държавни управления и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съдружници на Владимир Путин, ръководи от 1994 година Минск е под редица наказания, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР