Съд в Минск осъди един от основателите на беларуския опозиционен

...
Съд в Минск осъди един от основателите на беларуския опозиционен
Коментари Харесай

Съд в Минск осъди блогъра Роман Протасевич на осем години затвор

Съд в Минск осъди един от създателите на беларуския опозиционен канал в Телеграм Nexta Роман Протасевич на осем години затвор. Това заяви беларуската работа на Радио Свобода.

Протасевич беше приет за отговорен в скрит план за завладяване на властта в Беларус и образуване на протести. Първоначално прокуратурата изиска за него 10 години затвор. По-рано към обвиняването против него беше добавено и " управление на екстремистка групировка ".

Други двама подсъдими по делото Nexta бяха наказани задочно. Степан Путило получи 20 години затвор, Ян Рудик - 19 години затвор.

Протасевич, Путило и Рудик са упрекнати в осъществяването на минимум 1586 закононарушения . Сред тях: подбудителство към обществена ненавист, образуване на всеобщи вълнения, обществени апели за завладяване на държавната власт, терористични актове, основаване на екстремистка общественост и нейното управление, клюка и обществена засегнатост на президента.

По-рано управляващите в Беларус оповестиха, че Протасевич изцяло e признал виновността си и е споделил в съда, че няма нищо общо с някогашните си сътрудници и че " от дълго време е схванал всичко " за тези хора.

Каналът Nexta стана необятно прочут с отразяването на беларуските митинги през 2020 година след подозрения във подправяне на президентските избори, след които Александър Лукашенко беше избран отново.

Създатели на Nexta Степан Путило и Роман Протасевич остро подлагаха на критика дейностите на полицията и персонално на президента във връзка с жителите. Двамата бяха включени в листата на хората, занимаващи се с екстремистка активност, след което напуснаха страната.

Лукашенко отхвърли да е фалшифицират изборите и от този момент наложи жестоки репресии против опозицията, чиито водещи членове бяха хвърлени в пандиза или принудени да изоставен страната от боязън за сигурността си.

Протасевич и съветската му другарка София Сапега бяха задържани след спешно кацане на аероплан на Ryanair в Минск през май 2021 година Малко след ареста си Протасевич стартира да приказва в беларуските държавни медии, критикувайки някогашните си сътрудници.

Съд в Беларус осъди Сапега на шест години затвор. Лукашенко отхвърли да я помилва.

Върховният съд на Беларус разгласи телеграм каналите Nexta, Nexta Live и Luxta за " терористична организация ". Сега активността им е неразрешена в страната.

През юли 2022 година Александър Лукашенко подписа закон за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс на Беларус, който разрешава задочни процеси против беларуски жители в чужбина, напуснали страната заради боязън от изтезания и политическо гонене.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР