Съд в Китай промени присъдата на канадец от 15 години

...
Съд в Китай промени присъдата на канадец от 15 години
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт канадец в Китай заради план за контрабанда на наркотици

Съд в Китай промени присъдата на канадец от 15 години затвор на смъртно наказване за контрабанда на опиати. 
 Контра: Китай задържа някогашен канадски посланик след ареста на дъщерята на създателя на Huawei  Арестуваха дъщерята на създателя на китайския софтуерен колос Huawei
Първата присъда на Робърт Лойд Шеленберг е произнесена на 20 ноември предходната година. Вчера обаче съдът е решил, че наложеното наказване не е задоволително тежко и наложил смъртна присъда. 

Шеленберг може да апелира решението в границите на 10 дни. 

Мъжът, за който се допуска, че е на 36 година, е задържан през 2014 година и е упрекнат в желание да транспортира близо 227 кг метамфетамини от Китай в Австралия. Той отхвърля обвиняванията.

Смъртната присъда утежни така и така обтегнатите връзки сред Канада и Китай след ареста на финансовия шеф на Huawei Мън Ванчжоу във Ванкувър по искане на Съединени американски щати. 

Канадският министър председател Джъстин Трюдо упрекна Пекин в случайно потребление на смъртно наказване. 

" Безкрайно ни тревожи обстоятелството, че Китай е взел решение да раздава смъртни присъди на случаен принцип, както е в този случай ", уточни Трюдо.

Канадското външно министерство пък предизвести жителите, пътуващи за Китай, да бъдат изключително деликатни поради заплаха от " случайно осъществяване на локални закони ". 

След ареста на Ванчжоу Китай предизвести Канада, че това ще има съществени последици. Няколко дни по-късно в Китай са задържани двама канадци - някогашният посланик Майкъл Ковриг и предприемачът Майкъл Спавор. Те са обвинени в присъединяване в активност, " застрашаваща сигурността на Китай ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР