Съд в Истанбул осъди поп певицата Гюлшен на 10 месеца

...
Съд в Истанбул осъди поп певицата Гюлшен на 10 месеца
Коментари Харесай

Турски съд осъди поп певица на 10 месеца условно

Съд в Истанбул осъди поп певицата Гюлшен на 10 месеца затвор условно за подбудителство на ненавист и неприязън поради коментар, който тя е направила на сцената по време на концерт, отнасящ се до религиозните учебни заведения в Турция, оповестиха турски медии.

Певицата бе арестувана на 25 август м.г., а ден по-късно беше изпратена в ареста. На 29 август Гюлшен беше освободена от съда, само че при изискване да не напуща дома си. В средата на септември мярката за домакински арест бе анулирана.

Разследването против поп звездата бе подхванато от Истанбулската прокуратура на съображение, че с репликите си по време на концерт на 30 април певицата е нарушила член 216 от Турския углавен кодекс, защото загатнала, че образованието в религиозните учебни заведения от вида " имам хатип " води до " извращения ".



До следствието се стигна, откакто певицата стана цел на проправителствените медии и обществените мрежи поради изявленията си.

Пред съда тя изясни, че цялата работа е била опит за смешка с другар, до момента в който е била на сцената. Не съм имала поради нито трета страна, нито обществена класа или сегмент, посочи тя. Извиних се на всички, чиито полезности може би съм наранила, добави певицата. 

Арестът ѝ провокира бурни реакции в обществото, като критици обявиха, че е станала обект на гонене поради поддръжката си за правата на ЛГБТ+ общността и демократичните си възгледи, които са в прорез с политиките на Партията на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР