Съд в Аржентина осъди днес на 4 и половина години

...
Съд в Аржентина осъди днес на 4 и половина години
Коментари Харесай

Осъдиха на затвор в Аржентина защищаван от папата епископ за сексуални посегателства

Съд в Аржентина осъди през днешния ден на 4 и половина години затвор римокатолическия свещеник Густаво Санчета за полови похищения против двама семинаристи, съобщи АП.

Според организацията присъдата, произнесена в северната провинция Салта, уронва престижа на папа Франциск. Той в началото е отхвърлял обвиняванията към някогашния свещеник на Оран в същата провинция и го е изтеглил на работа във Ватикана. Папата обясняваше, че Санчета се е защитил добре против обвиняванията, че държи в мобилния си телефон нецензурен фотоси. Франциск оправдаваше и решението си да го назначи във Ватикана.

Скандалът стартира през 2019 година, когато вестникът " Трибуно да Салта " разгласява тъжби на очевидци за държанието на Санчета като свещеник на Оран, на към 1600 км северозападно от Буенос Айрес. Още през 2016 година петима свещеници са се оплаквали пред по-висшите църковни управляващи и са упреквали епископа в авторитаризъм, финансови злоупотреби и полови похищения в една семинария.

Густаво Санчета е дошъл от Рим, с цел да се изправи персонално пред съда. Срещу него има и църковно следствие, само че резултатите още не са известни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР