Съд в американския град Сан Франциско задължи германския концерн Байер

...
Съд в американския град Сан Франциско задължи германския концерн Байер
Коментари Харесай

US съд нареди "Байер" да плати $2 млрд. обезщетение

Съд в американския град Сан Франциско задължи немския тръст " Байер " да изплати обезщетение от над 2 милиарда $ на двама американци, за чиито ракови болести се допуска, че са свързани с хербицида " Раундъп " (Roundup), оповестиха международните организации. " Раундъп " се създава от " Монсанто ", която м.г. бе добита от " Байер " в договорка за 63 милиарда $.

Алва Пилиът и брачната половинка му Албърта настояват, че са развили неходжкинови лимфоми поради контакт с препарата. Те се борят със болестта от девет години. Според съда нито " Монсанто ", нито " Байер " са уведомили съответно потребителите, в това число семейство Пилиът, че " Раундъп " може да провокира рак. Компаниите са упреквани в съзнателно укриване на информация за канцерогенността на хербицида. " Байер " отхвърля обвиняванията с изказване, че има голям брой проучвания, които не удостоверяват глифозатът да е рисков за здравето на хората.

Решението е последното от поредицата правосъдни провали за " Монсанто ", като юристите на двойката дефинираха присъденото обезщетение като " историческо ". " Журито се срещна с вътрешни документи на компанията, които демонстрират, че от ден първи " Монсанто " в никакъв случай не са имали какъвто и да е интерес да схванат дали " Раундъп " е безвреден ", разяснява юристът на ищеца Брент Уиснър. " Вместо да влагат в сериозна просвета, те вложиха милиони в атакуване на науката, която заплашва бизнес проектите им ", добави Уиснър. Шокиращата присъда беше произнесена в същия ден, когато немският химически колос " Байер " призна, че неговото дъщерно сдружение " Монсанто " може да е поддържало описи с основни фигури - за или срещу пестицидите в европейски страни.

 

 ТЕНДЕНЦИЯ
Присъдата в съда в Оукланд е третата загуба в правосъдната зала за " Байер " в проблеми, обвиняващи химикалите в " Раундъп " за причиняване на рак. " Байер " оповестиха през предишния месец, че над 13 400 правосъдни каузи са били заведени по отношение на препарата в Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР