Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането

...
Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането
Коментари Харесай

БХРА: Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането на ставката от 9 %

Събраните доходи от Данък добавена стойност в туризма се усилиха след въвеждането на ставката от 9 на 100, макар че тя е по-ниска. Това оповестиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според браншовата организация мярката е помогнала за изсветляването на бранша и за увеличението на събираемостта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Затова от БХРА недоумяват за какво въобще се разисква повишение на Данък добавена стойност за бранша и припомнят, че в своите изявленията и министърът на туризма Зарица Динкова декларира, че е срещу сходна смяна. Представителите на сектора се надяват, че министър Динкова ще отстоява позицията си в Министерския съвет.

Ставката за ресторантьорите беше понижена от 20 на 100 като антикризисна мярка по време на пандемията и продължи след това като защитна поради високите цени на тока.

От БХРА обръщат внимание на премиера, че летният туристически сезон през тази година съгласно организацията не е бил добър и много хотели са “на ръба на оцеляването ”. От организацията упорстват да бъдат изслушани причини за това за какво би трябвало Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите типове туризъм, които се употребиха от по-ниската ставка, да остане трайно 9 на 100.

От БХРА акцентират, че за разлика от другите европейски страни българският туризъм е “платил ” понижението на Данък добавена стойност с нарастването на осигурителния предел, в това число и на хотелиерите. В момента Данък добавена стойност за кетъринг и заведения за хранене в Европейски Съюз е понижен до ставки от порядъка на 4-5 на 100, напомнят от организацията.

Основната причина, поради която се е въвел 9 % Данък добавена стойност, е подкрепяне на служащите в бранша, а не за понижаване на цените на услугата. Мярката е помогнала и запазването на фрагментите в бранша.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР