Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния

...
Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния
Коментари Харесай

Прокуратурата във Враца за простреляното дете: Нелеп инцидент

Събраните досега обстоятелства към раненото от пукотевица през вчерашния ден във Враца дете на година и половина сочат, че става въпрос безразсъден случай, в който вземат участие две деца, сподели пред публицисти окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

По думите му досъдебното произвеждане е по член 115, вр. с чл.18, което е относително тежък текст - опит за съзнателно ликвидиране. „ За мен не е напълно точна правната подготовка. С оглед на събраните досега доказателства по-скоро се касае за причиняване на тежка, към актуалният миг, телесна щета по несъобразителност “, сподели Сираков и добави, че " сътрудниците от районно управление (на МВР) - Враца са се презастраховали, с оглед обстановката ".

Това, което е открито от осъществените разпити досега, е, че стрелбата по несъобразителност е създадена от 11-годишен роднина на потърпевшото дете, който е наказателно неотговорен.

Установено е, че дядото на потърпевшото дете през март 2021 година е закупил пневматична пушка, марка „ Крал “, 5,5 диаметър, която стреля с „ чашки “ (тип сачми - бел. ред.). Спазил е регистрационен режим и я е записал в районно управление (на МВР) - Враца. По думите на Окръжния прокурор във вчерашния ден дядото на потърпевшото дете изнесъл оръжието, задачата му била да стреля по свраки, няколко пъти зареждал и изпразвал оръжието. По някое време изпратил 11-годишния си наследник да купи сладолед от магазина. Докато момчето е отсъствало, още веднъж заредил пушката. Когато синът му се върнал пушката била на маса. В същия миг пристигнали хора, които желали да закупят агнета, дядото и бабата станали да ги посрещнат, майката също отдръпнала вниманието си от дребното дете, което се е разхождало. То хванало пушката за цевта и почнало да я тегли, а единайсетгодишното дете в устрема си да попречи оръжието да падне, я хванало от другата страна за приклада и натиснало спусъка по нехайство. При творби изстрел една от сачмите попаднала в региона на лицето на дребното дете, над веждата.

„ Такава е фактологията. Това 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, защото е било да купува сладолед. И по тази причина по никакъв метод не се открива предумисъл за осъществяване на такова действие “, уточни Владимир Сираков.

Според него е належащо да бъдат направени законодателни промени, които да регламентира правния статут на този тип оръжие, защото към сегашния миг той не е обяснен. „ Ето виждате, че може да се стигне до обстановка с тежка телесна щета и потреблението на такава въздушна пушка не трябва да се подценява “, уточни Сираков.

Той добави, че по случая следват още разпити, правене на експертизи - балистична и съдебно-медицинска, която ще зависи и от лекуването в „ Пирогов “, а срокът за следствие е два месеца.

Простреляното с въздушна пушка дете е в сериозно положение и остава на апаратна вентилация, оповестиха по-рано през днешния ден от незабавната многопрофилна болница " Пирогов ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР