Събранието на Република Северна Македония проведе заседание с една точка

...
Събранието на Република Северна Македония проведе заседание с една точка
Коментари Харесай

Парламентът в Скопие отложи решението за промените в Конституцията

Събранието на Република Северна Македония организира съвещание с една точка в дневния ред - предлагането за промени в конституцията , заяви Българска телеграфна агенция. Заседанието стартира с едночасово забавяне. Дневният ред бе гласуван със 70 гласа " за " и 47 " срещу ", без оферти за смяна или допълнение на дневния ред, оповестиха локалните медии, представени от организацията.

Внесените от държавното управление промени плануват включването на българите и още пет " елементи от нации " в преамбюла на конституцията. Приемането на измененията е наложително изискване за свикването на втората междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Република Северна Македония и започването на договаряния за присъединение на страната към съюза.

" Предложението за смяна на конституцията има единствено една връзка и претекст - влизане в Европейския съю з, което желаят огромна част от жителите, а конституционните промени, които са пред нас, не заплашват нито един въпрос на македонската еднаквост ", уточни министър председателят Димитър Ковачевски в послание при започване на съвещанието.

" Ние би трябвало да бъдем европейска страна поради самите нас ", сподели той. Нашето македонско предложение се основава на европейското предложение и съглашение от 2022 година Написано е тук, в Скопие, подкрепено е от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Отхвърлям погрешните тези, че има диктат от който и да било за каквото и да било, уточни Ковачески.
 Ковачевски прикани за народен консенсус за измененията в Конституцията
Ковачевски прикани за народен консенсус за измененията в Конституцията

Премиерът упорства извърши стратегическата цел на РСМ - участие в Европейски Съюз

" Имаме подобаваща рамка за договаряния, няма нови условия , а двустранните въпроси не са спънка и няма да бъдат в допълнение свързани с осъществяването на общите стандарти. Изпълнявайки отговорностите, поети от европейското предложение предходната година, ние твърдо знаем, че няма да има ново несъгласие, от никого и за нищо ", разяснява той.

По думите му предлагането за промени в Конституцията на РСМ е резултат от траяли с месеци, изцяло открити, транспарантни, експертни и политически диспути. Премиерът изясни, че препоръчаните промени в Конституцията касаят единствено прибавяне на " елементи от нации " в преамбюла и в членове 49 и 78 на главния закон на страната, когато се изброяват частите от нации, живеещи в Република Северна Македония.

" Добавят се елементи от нации, само че недвусмислено се акцентира първичната конституционност на македонския народ , както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ по отношение на другите нации, а в този подтекст - и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че прибавянето на други народи заплашва македонския народ? "
 Илхан Кючюк: Топката за Европейски Съюз е в Скопие
Илхан Кючюк: Топката за Европейски Съюз е в Скопие

Никой не поставял нови условия

Той увери, че измененията в Конституцията не заплашват македонската еднаквост.

" Пътят към Европейски Съюз е обезпечен. Гарантирането на човешките права на всички е наша полезност, на нашето общество. И това също е значимо за Европа, изключително през днешния ден, когато сме изправени пред неустойчивост на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме непоклатимост ", сподели още Димитър Ковачевски. Той означи, че Европейски Съюз е най-големият донор и вложител в Република Северна Македония. Премиерът напомни, че до 2006 година РСМ е била " един до друг " с Хърватия, само че политиците в Северна Македония са изолирали страната, а Хърватия към този момент е член на Европейския съюз.

" Това не трябва да се случва още веднъж. Днес не би трябвало да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия . Да запазим младите. Те не напущат страната поради Конституцията, а поради потребността да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Искаме ли да продължаваме по този начин или към по-добър живот, правдивост и правова страна, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста страна, повече ред, повече отговорност от политиците или равни благоприятни условия за всички? Отговорите са къси - да! Трябва да достигнем до участието в Европейски Съюз в най-кратки периоди. Не губим нищо посредством този развой, единствено бъдещето става по-добро сигурно. Нека в тези наши животи бъдем част от Европейски Съюз ", прикани Ковачевски, приветстван от депутатите от ръководещата коалиция и албанския блок.
 Радев: България и РСМ би трябвало дружно да разрешат отворените въпроси в двустранните връзки
Радев: България и РСМ би трябвало дружно да разрешат отворените въпроси в двустранните връзки

Той изрази поддръжка за присъединението на РСМ към Европейски Съюз, само че единствено при осъществяване по поетите задължения

По време на изявлението му част от народните представители от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха пленарната зала.

Приемането на измененията в Конституцията на страната е планувано да се реализира в три етапи, като две от тях изискват болшинство от 80 депутати от 120-те членове на Народното събрание на Република Северна Македония. С 80 гласа би трябвало да бъде гласувано и предлагането за нуждата от смяна на Конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно съвещание. Дебатите могат да продължат до 10 дни , след което ще бъде планувано и гласуването. Опозицията в РСМ обаче отхвърля да поддържа промени в конституцията " под български диктат ". Дали в Народното събрание на страната ще бъде реализирано нужното болшинство от две трети, ще стане стане ясно при гласуването в тази първа фаза на измененията в главния закон на страната.

БГНЕС осведоми, че откакто редица депутати и държавни ръководители са се изказали от парламентарната естрада, ръководителят на Събранието на РСМ Талат Джафери е прекратил дебатите и съвещанието . Той не е оповестил по кое време ще се организира идващото съвещание, на което би трябвало да бъдат гласувани измененията в Конституцията. Джафери е декларирал, че ще заяви спомагателна информация на народните представители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР