Събрани бяха над 470 000 подписа за допитването до народаОт

...
Събрани бяха над 470 000 подписа за допитването до народаОт
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха референдума за еврото

Събрани бяха над 470 000 подписа за допитването до народа
От “Възраждане ” оповестиха, че ще пуснат тъжба в Конституционния съд

68 депутати бяха “за ”

След 4 часа разгорещени диспути депутатите отхвърлиха референдума за еврото. От гласувалите в залата 218 депутати - “за ” бяха 68, “против ” - 99, а 40 се въздържаха.

“За ” референдума гласоподаваха от парламентарните групи на “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и “Има подобен народ ” и двама от ППДБ. “Против ” гласоподаваха 14 депутати от ГЕРБ, 51 от “Продължаваме смяната - Демократична България ” и всички присъстващи от Движение за права и свободи.
Както в правната комисия по-голямата част от депутатите от ГЕРБ гласоподаваха “въздържал се ”. До последно ГЕРБ се колебаеха за позицията си, поради нежеланието на Борисов да замрази връзките си с Костадин Костадинов.

Според решението, взето в последния вероятен миг за изговаряне от Народното събрание, в България няма да се организира референдум с въпроса:

“Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 година? ”

Предложението е импортирано от Инициативен комитет на жители. Референдумът беше иницииран от “Възраждане ” и събра над 470 000 подписа.

Искането се прави в миг, когато на страната є следва да се причисли към единната европейска валута, откакто през 2020 година влезе в известния като “чакалня за еврозоната ” Механизъм на валутните курсове (ERM II).

Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 година беше отсрочена като допустима дата, в този момент България се готви за евро от 2025 година.

От “Възраждане ” оповестиха, че ще внесат тъжба в Конституционния съд, а неговата задача ще бъде да се произнесе дали въпросът визира правила на интернационалното право и опонира на главния закон.

Управителят на Българска национална банка Димитър Радев съобщи, че предлагането е в колизия с националното законодателство, защото в него няма термин “официална валута ”, а терминът “единствена публична валута ” е в несъгласие с валутния закон. Установяването на лв. като единствена публична валута би отстранило заплащането в други валути и би прекратило валутния надзор. Костадинов разгласи, че ще изискат диалог с президента, чиято, по думите му, е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, макар противозаконното решение на Народното събрание.
Слави Трифонов, водач на Има Такъв Народ: Референдум става рискова дума като влязат в Народно събрание


“Най-големият боязън на депутатите са референдумите. Когато питат хората на избори, дават обещание всичко, само че съумеят ли да влязат в Народното събрание, хората престават да бъдат значими и думата “референдум ” става доста рискова дума ”, написа водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов във фейсбук.

Той дава образец с инициирания от него референдум, в който дали своят вот три милиона и половина души, само че тогавашните политици го “замели под килима ” и точно това станало причина в този момент да съществува Има Такъв Народ и да продължава да се “бори с вятърни мелници ”.

Според него това е смисълът на демокрацията, а “който го е боязън от референдуми, значи или няма причини, или по принцип е страхливец и измамник ”.

“По отношение на този референдум, аз съм за това, да има евро и ще направя всичко допустимо аргументирано да защитя тази теза ”, приключва Трифонов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР