Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да

...
Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да
Коментари Харесай

Президентът Радев: На този див, чутовен връх се прекланяме пред героите на българската свобода!

" Събрали сме се през днешния ден на този див, всеизвестен връх, да се преклоним пред героите на българската независимост и да почетем нашето общо минало. Шипка е капитал от историческо достолепие, който няколко хиляди български мъже завещаха на нас, потомците. " Това съобщи президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, отдадени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско робство.

Скъпи сънародници, в августовските жеги и в студа вие бяхте тук, когато политиците ги нямаше, акцентира президентът.

" Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България! ", приключи словото си президентът Румен Радев.

Преди това президентът и висш главнокомандващ одобри строя на церемониалната армейска част, която взе участие в тържествената гала във връзка честванията на българската независимост.

На формалната естрада до президента бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с присъединяване на московски синодален хор.

Днес ние произнесохме молебствия за заупокой на съветските воини и българските опълченски, починали на Шипка. Защитниците на Шипка демонстрираха безпримерна смелост и със личната си кръв освободиха българския народ от вековния терор. Техните облици не изчезват от националната памет, акцентира патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР