Съботното нападение срещу Израел от бойци на ХАМАС, в рамките

...
Съботното нападение срещу Израел от бойци на ХАМАС, в рамките
Коментари Харесай

Атаката на Хамас пренаписа правилата, Близкият Изток е на ръба на голяма война

Съботното нахлуване против Израел от бойци на ХАМАС, в границите на което починаха повече от 1200 души и доста други бяха отвлечени в Ивицата Газа, прекатурна фундаменталните догатки за Близкия изток. Това пише The Wall Street Journal, представено от Фокус.

Сега, до момента в който Израел, неговите врагове и неговият главен сътрудник, Съединени американски щати, реагират на тези шокиращи събития, новите и непроверени правила на играта рискуват да трансфорат кървавата борба сред Израел и Хамас в доста по-широка война.

Очакваната сухопътна интервенция на Израел против Хамас в Газа и реакцията към нея на Иран и неговата група от съюзнически ислямистки милиции в района може да дефинира новия баланс на силите в Близкия Изток и новия набор от разбирания за бъдещето на района.

" ХАМАС нанесе тази изненадваща, опустошителна офанзива, тъй като искаше да промени уравнението освен сред ХАМАС и Израел, само че също и сред Израел и оста на иранските поддръжници и проксита “, споделя бригаден генерал от запаса Йоси Купервасер, някогашен началник на проучванията на израелското военно разузнаване. " Сега Израел също желае да промени уравнението, само че в другата посока – в случай че изгоним ХАМАС от Газа ", добави той.

Ако Израел успее да отстрани Хамас като преобладаваща мощ в Газа, това ще обърне един сериозен аспект от последствията от съботните събития:
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 481
разпадането на дълго култивираното усещане за превъзходната военна и разследваща мощност на Израел.

 

След като бързо пробиха скъпоструващите израелски гранични укрепления и превзеха военните бази, бойците на ХАМАС започнаха убийства, причинявайки най-голямата загуба на еврейски живот след Холокоста.

Атаката унищожи още едно съмнение, дълго култивирано от поддръжниците на ХАМАС като Турция и Катар и признато от мнозина на Запад и даже в елементи от израелския естаблишмънт: че ислямистката група по някакъв метод е смекчила първичната си идеология, която се стреми към елиминирането на всевъзможни еврейско наличие сред река Йордан и Средиземно море.

С цел да придаде нов искра на задачите си, Хамас през 2017 година даже издаде политическо изказване, в което се споделя, че спорът му е с " ционисткия план “, а не с евреите, и допуска приемане на палестинска страна в Западния бряг и Газа – въпреки че към момента се отхвърляше правото на битие на Израел.

Ужасите на нападението на Хамас също разрушиха концепцията, от дълго време поддържана от израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че палестинските желания могат да бъдат сведени до управляемо стеснение и че окупацията може да продължи, даже когато Израел търси нови връзки в арабския свят.

" Доктрината на Нетаняху, че можете да игнорирате палестинците, без да платите цена, е разрушена “, споделя Майрав Зонзейн, специалист по Израел и Палестина в Международната спешна група. " Оказва се, че без значение какъв брой икономическа, военна и дипломатическа мощност имате, цялата ви страна може да спре “.

Повече израелски жители бяха убити в събота, в сравнение с по време на цялата Втора интифада от 2000-2005 година, споделя тя.

Резултатът от тази нова действителност е, че Съединени американски щати би трябвало да се върнат в Близкия изток, обръщайки наклонността на три поредни администрации, които се пробваха да се отклонят и да се съсредоточат върху други световни провокации като Китай и след миналогодишната инвазия в Украйна на Русия.

Администрацията на Байдън към този момент изпрати две групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, като част от напъните да възпре Иран и неговото ливанско протеже, Хизбула, да се причислят към спора и евентуално да провокират районна война, която също може да включи Иран и страните от Персийския залив. Вашингтон също изпраща оръжия на Израел.

" Това е още един годеж. Оказва се, че нашите сътрудници в района към момента са мощно подвластни от чадъра за сигурност, който Съединени американски щати не престават да дават “, споделя Браян Катулис, старши помощник в Института за Близкия изток във Вашингтон. " Те към момента гледат на нас като на главен определен сътрудник в сигурността – не на Китай и сигурно не на Русия. И когато се появи рецесия като тази, ние сме на бързо набиране “.

Враговете на Израел честваха изненадващата уязвимост, показана от военните и разследващите служби на страната в събота. Израелската високотехнологична система за наблюдаване на границата към Газа беше свалена с евтини дронове, висши офицери бяха убити в завладяни израелски военни бази и лиши няколко часа на израелските сили да стартират да отблъскват ХАМАС– време, което палестинските въоръжени мъже използваха за убийства или отвличания беззащитни цивилни.

" Няма възобновяване от удара от събота, 7 октомври. Вие сами си навлякохте това злополучие “, обърна се висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей към израелците в злорадстваща обява на иврит в X, обществена медийна платформа, известна преди като Twitter. За някои арабски коментатори триумфът на ХАМАС демонстрира, че Израел в действителност може да бъде надвит военно и че видимо нереалистичната цел за изтриване на израелската страна не е толкоз невъзможна.

Но макар че израелските публични лица описаха събитията от събота като Пърл Харбър на страната, вредите върху действителните военни качества на Израел бяха лимитирани. Мощните военновъздушни сили на страната са непокътнати и след часове започнаха да удрят Ивицата Газа. Няколкостотин поданици на Газа, в това число цивилни, са били убити от този момент, съгласно следеното от ХАМАС министерство на опазването на здравето, а основна инфраструктура е разрушена.

" Ясно е, че израелците са подценили ХАМАС, само че в този момент ХАМАС, Хизбула и всички останали ирански подставени лица са изложени на огромен риск да подценят Израел “, споделя Колин Кларк, шеф на проучванията в консултантската компания за разузнаване и сигурност Soufan Group. " Това към момента е най-силната войска в района и в този момент те са изключително стимулирани да търсят възмездие против редица дългогодишни съперници “.

Във вторник президентът Байдън съобщи, че чака отговорът на Израел да бъде " бърз, съдбоносен и пагубен “ – като в същото време съблюдава законите на войната. Байдън също съпоставя дейностите на ХАМАС с " най-лошите безчинства “ на Ислямска страна, на езика, общопризнат от мнозина в Израел като зелена светлина да се направи в Газа това, което водената от Съединени американски щати коалиция направи, с цел да изгони Ислямска страна от Мосул, Ирак и Ракка, Сирия, 2017 година

В минали ескалации на спора към Газа Хизбула остана значително встрани, спазвайки разпоредбите за взаимно въздържане, контрактувани след израелската инвазия в Ливан през 2006 година Ливанската формация има боеприпас от доставени от Иран прецизни ракети, които биха могли да нанесат обилни вреди на жизненоважната инфраструктура и военни уреди на Израел.

" На доста стратегическо равнище Хизбула и Иран към момента не са доста заинтригувани да се включат в тази борба “, споделя Емил Хокайем, старши помощник по сигурността в Близкия изток в Международния институт за стратегически проучвания. " Фундаменталното пресмятане за Иран към момента е в действие: Хизбула е толкоз неповторим и мощен инструмент на неговата политика за сигурност, че няма да го пропилее в тази война. Хизбула би трябвало да бъде употребена и разгърната, когато режимът в Иран, самото му битие, е застрашено “.

Досега Хизбула влезе в лимитирани конфликти по границата. Неговите бойци удариха израелски бронетранспортьор с противотанкови ракети в сряда. Подобни конфликти покачват риска от непреднамерена ескалация, споделя Надав Полак, някогашен анализатор на израелското държавно управление, който в този момент е преподавател по въпросите на Близкия изток в университета Райхман в Израел.

" От 2006 година в никакъв случай не сме били толкоз покрай нова война с Хизбула “, съобщи той. " Ако, не дай Боже, те изстрелят противотанкова ракета и убият 10-15 бойци на границата, Израел ще би трябвало да отговори или даже да стартира война “.

Една забележителна смяна от 2006 година насам е новата теория на Иран за " обединяването на арените “, която се стреми да усъвършенства координацията и взаимните дейности на Техеран, ХАМАС, Хизбула и иранските проксита в Ирак и Йемен, в тяхната борба с Израел. Изгонването на ХАМАС от Газа би било голям удар върху тази теория - една от аргументите Техеран да реши да разшири спора, с цел да резервира въздействието си в района.

" Има доста огромен риск една война в Ливан да се трансформира в районен спор. Не мисля, че Иран, Израел или Хизбула го желаят. Но те са се заключили в позиции, при които в случай че една стъпка бъде подхваната от едната страна, тогава другата страна би трябвало да направи контрастъпка “, споделя ливанският анализатор Майкъл Йънг, старши редактор в Близкоизточния център Карнеги в Бейрут. " Няма действителни ясни рамки за тази постоянна ескалация към най-лошия вид “.

Засега е малко евентуално сходни опасения да възпрат управлението на Израел. Почти няма гласове в преди малко разширеното държавно управление или в израелската съпротива, които да се опълчват на продължителна сухопътна интервенция за победа над ХАМАС. " Единствената игра в града е да се отървем от ХАМАС и има доста огромен политически напън за това “, споделя Зонзейн от Международната спешна група. " Консенсусът е, че Хамас не може да остане недокоснат “.

Въпросите за това кой би трябвало да ръководи двата милиона души в Газа по-късно и дали Израел е подготвен още веднъж да окупира региона, към този момент остават настрани. " Не мисля, че някой мисли за идващия ден сега “, съобщи Полак. " Всички знаят едно нещо: Хамас преди малко предприе най-ужасните терористични офанзиви в историята на Израел и ние би трябвало да отвърнем на удара и, за жалост, би трябвало да убием колкото се може повече от ХАМАС “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР