Съботните спринтови състезания във Формула 1 ще се превърнат в

...
Съботните спринтови състезания във Формула 1 ще се превърнат в
Коментари Харесай

Кардинални промени във Формула 1

Съботните спринтови надпревари във Формула 1 ще се трансфорат в независими събития с нова квалификационна сесия, заместваща последната подготовка за шест надпревари през 2023 година, а началото ще бъде в Баку, Азербайджан през идния уикенд, осведоми организация „ Ройтерс “.

Комисията за Формула 1 към Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), която включва представители на десетте тима, гласоподава единомислещо за смяната на среща в Женева през днешния ден. Решението бе утвърдено с електронно гласоподаване от Световния съвет по моторни спортове.

Промените значат, че квалификацията в петък, която следва дългата един час първа подготовка, ще дефинира подреждането за главното съревнование в неделя, преди спринта ден по-рано.

В събота заран ще се организира половинчасова подготовка, която ще дефинира стартовия ред в спринтовата конкуренция в същия ден. 100-километровото спринтово съревнование ще носи точки за първите осем в класирането, само че няма да дефинира подреждането за решетката за неделя.

Тази подготовка ще бъде разграничена на три част с първа фаза от 12 минути, втора от 10 минути и финални 8 минути. С смяната се цели спортният уикенд да стане още по-интригуващ. 

Нововъведението може да значи, че водачите ще имат единствено една обиколка, с цел да си обезпечат полпозиция във финалната фаза на квалификацията, според от дължината на пистата и трафика.

Формула 1 твърди, че отделянето на спринта от събитията в неделя ще усъвършенства шоуто, като разреши на водачите да се състезават свободно без риск за стартовата си позиция за главната Гран при конкуренция, както и че ползата от телевизионните фенове се е повишил./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР